
KMÜ'den Yerli Tohumda Büyük Başarı: Beken ve Fertilis Tescillendi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde hızlı ıslah yöntemiyle geliştirilen yerli buğday tohumları, yüksek verim ve kalite potansiyeliyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), tarım ve gıda güvenliği alanında önemli bir başarıya imza attı. Hızlı ıslah yöntemi kullanılarak geliştirilen yerli buğday tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edildi. "Beken" ve "Fertilis" isimleri verilen tohumlar, yüksek verim ve kaliteli bulgurluk hammadde üretme özellikleriyle öne çıkıyor. Geliştirilen tohumlar, Türkiye’de en kısa sürede tamamlanan buğday geliştirme süreci olarak da kayıtlara geçti.
"Beken ve Fertilis" Adıyla Üretime Hazır
KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2018 yılında dünyada geliştirilen hızlı ıslah yöntemini kullanarak, üniversite-sanayi iş birliğiyle çalışmalarımızı başlattık. Geliştirdiğimiz tohumlar, iki yıl gibi kısa bir sürede özel sektöre teslim edilerek, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tescil aldı. Ürünlerimize 'Beken' ve 'Fertilis' isimlerini verdik," ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Aydın, tohumların en önemli özelliklerinin kaliteli bulgurluk ham madde üretimi ve yüksek verim potansiyeline sahip olmaları olduğunu belirtti.
KMÜ'den Gıda Güvenliğine Stratejik Katkı
KMÜ'nün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından "Hassas Tarım ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri" alanında ihtisas üniversitesi olarak görevlendirildiğini hatırlatan Aydın, "Gıda güvenliği için en etkili ve çevreci yöntem kaliteli tohum geliştirmektir. Hastalıklara dayanıklı ve yüksek verimli tohumlar, gıda arzının kontrol altına alınmasına büyük katkı sağlar," dedi.
Aydın ayrıca, üniversitenin geliştirdiği yüksek kaliteli buğdayların özel sektöre devredilmesinin, KMÜ tarihinde bir ilk olduğunu ve bu süreçte üniversitenin fikri mülkiyet haklarını da kazandığını belirtti.
Islah Süreci 8 Yıldan 2 Yıla İndirildi
Hızlı ıslah yönteminin başarıdaki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, "Seralarda kontrollü ortamda ışık ve sıcaklık yönetimiyle yılda birden fazla hasat alınabiliyor. Bu da tohum geliştirme süresini 8 yıldan 2 yıla indiriyor," dedi.
Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında atalık Ahmet buğdayı kullanılarak geliştirilen yeni makarnalık ve bulgurluk tohumların da "Beken" ve "Fertilis" adıyla ülke tarımına hizmet etmeye başlayacağını ifade etti.
Kaynak: