KMÜ'de diyabet konferansı

KMÜ'de diyabet konferansı

KARAMAN (AA) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Proaktif Yaşam Öğrenci Topluluğu ve Karaman İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Dünya Sağlık...

KARAMAN (AA) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Proaktif Yaşam Öğrenci Topluluğu ve Karaman İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Dünya Sağlık Günü etkinlikleri kapsamında, "Diyabet" konulu konferans düzenlendi.

Uzman Doktor Ebru Yurdakul, KMÜ'de düzenlene konferansta, diyabetin kronik ve yaşam boyu devam eden bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın, Türkiye'de ve dünyada sıklıkla görüldüğünü belirten Yurdakul, "Günümüzde diyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde diyabet görülme sıklığı hızla artmaktadır. 2013 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli birey sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035 yılında yüzde 55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir." diye konuştu.

Yurdakul, Türkiye'de diyabet sıklığının yüzde 13,7 ve diyabetli bireylerin yüzde 45,5’nin ise hastalıklarının varlığından haberdar bile olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bir kişinin diyabetli olup olmadığı açlık kan şekeri ölçümü veya şeker yükleme testi yapılarak saptanabilir. Diyabet tedavisinin temel taşları dengeli ve sağlıklı beslenme ile düzenli egzersizden geçer. Bunun yanı sıra doktor tarafından öngörülen ilaç veya insülin tedavisine de uymak gerekir. Spor yapamıyorsanız, koşamıyorsanız bile en azından yürüyüş yapın. Fastfood yiyeceklerden uzak durun ve yalnızca diyabet için değil vücut sağlığınız için sigaradan kurtulun."

KMÜ'de diyabet konferansı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :