KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlanıyor.Başkent Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen...

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlanıyor.

Başkent Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk sunma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, diğer yetkililer ile vatandaşlar katıldı.

Protokol sırasına göre çelenk sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, daha sonra imzaladığı anıt özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk,

'Demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesi' olarak tanımladığın Cumhuriyet bugün 96 yaşına ulaşmış bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ilke edindiğin demokratik, laik, çağdaş ve barışçı anlayış, bugün de sarsılmaz biçimde Kıbrıs Türk halkının da rehberi olmaya devam ediyor.

Sadece kendi yurdun için değil tüm dünya için arzuladığın 'barış'; şiddet, top ve tüfekle ortadan kaldırılmayacağını düşündüğün 'fikir özgürlüğü'; hayattaki en hakiki yol gösterici olarak gördüğün 'bilim' ve en doğru yol olarak belirlediğin 'çağdaşlık', bundan böyle de ilkelerimizin ve anlayışımızın temellerini oluşturmayı sürdürecektir. 'Fikri hür vicdanı hür' nesiller en güç koşullarda bile yetişmeye devam edecektir.

- "Attığın büyük adımlar, tüm uluslara ilham verecek değerdedir"

'Bağımsızlık benim karakterimdir.' diyerek çıktığın yolda, gerçek bir bağımsızlık için elzem gördüğün 'doğal, siyasal, ekonomik, adli ve kültürel bağımsızlığın' sağlanması için attığın büyük adımlar, tüm uluslara ilham verecek değerdedir.

Zaman hiç durmamakta, dünya sürekli değişmektedir. İnsanlığın yararına olan dönüşümlere ayak uydurmak için değişime, ilerlemeye ve öğrenmeye açık olmanın ne kadar önemli olduğunu, yeni kuşaklar elbette senin devrimci ruhunu daha iyi kavrayarak anlayacaklardır. Bu sayede yine veciz ifadende vurguladığın gibi 'gerçek zaferler irfan ordularıyla kazanılacaktır.'

Büyük Atatürk,

'Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.' diyerek verdiğin mesaj hepimiz için son derece açıktır. Seni görmeye, anlamaya ve hissetmeye devam ediyor; her geçen gün daha da fazla seviyoruz.

Büyük mirasın Türkiye Cumhuriyeti'nin 96'ncı kuruluş yıl dönümünde seni bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

Ruhun şad olsun."

- "Milli birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştiriyoruz"

Büyükelçi Başçeri de anıt defterine şunları yazdı:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümünde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak manevi huzurunuzda bulunmaktan onur duyuyorum.

Ülkemiz, Cumhuriyetimiz sayesinde, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinde emin adımlarla ilerleyişini sürdürmektedir. Zorlu sınamalarla dolu bu anlamlı yolculukta, Cumhuriyetimizin ve ülkemizin bekasına yönelik, içeriden ve dışarıdan gelen tüm tehditlere karşı güçlü ve kararlı duruşumuzu sürdürüyor, bölgemizin barış ve istikrarı için çalışıyor, milli birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştiriyoruz.

İnanıyorum ki, Cumhuriyet'in anlam ve önemini bilen Türk gençliği ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz, ilke ve inkılaplarınızın ışığında ulusal mirasımızı aydınlık yarınlara taşıyacaktır.

Cumhuriyetimizin değerini bir kez daha idrak ettiğimiz bu anlamlı günde, vatanımız uğruna mücadele ederek, canlarını feda etmekten korkmayan tüm kahraman askerlerimiz ile gazilerimizi saygıyla selamlıyor, aziz şehitlerimizi şükranla anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun."

Ülke genelinde 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı kutlamaları gün boyu devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :