Kızılay'dan ''Yemen'in Umuda İhtiyacı Var'' kampanyası
Türk Kızılayı Yemen'de halkın yaralarını sarmak için çalışmalara başladı
Türk Kızılayı uzun süredir siyasi çalkantılar ve çatışmalarla boğuşan Yemen'de hayatın normale dönebilmesi için çalışmalara başladı. ''Yemen'in Umuda İhtiyacı Var'' adlı kampanya ile temin edilecek yardım malzemeleri Türk Kızılayı tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
Kızılay'dan yapılan açıklamada, Yemen halkının yaralarının Türk halkının yardımları sayesinde sarılacağı ve güçlü tarihi bağlarımız olan Yemen ile bu defa insani yardım köprüsü kurulacağı belirtildi.
Açıklamada çatışmalar nedeniyle gıda fiyatlarının yüzde 40'ın üzerinde artış gösterdiği ülkede, 12 milyon 900 bin kişinin acil gıdaya ihtiyaç duyduğu, acil insani yardım malzemesine ihtiyaç duyanların sayısının ise 11 milyon 700 bin olduğu ifade edildi.
Kızılay, gıda, tıbbi malzeme ve akaryakıt konusunda dışa bağımlı olan Yemen'de, yetersiz beslenme, susuzluk ve tıbbi malzeme yokluğundan çocuk ölümlerinin arttığının altını çizerek, birçok kurum ve kuruluşun yardımlarının birleştirilerek Yemen'e ulaştırılacağını duyurdu.
-''Bir milyondan fazla kişi acil barınmaya muhtaç''
Yemen'de 5 bin 306 kişinin hayatını kaybettiği, 26 bin 294 kişinin yaralandığı belirtilirken, nüfusun yüzde 80'inin yani 21 milyon 100 bin kişinin çatışmalardan olumsuz etkilendiği ifade edildi.
Yaşanan şiddetin ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdiğini hatırlatan Kızılay, ülke genelinde 1 milyon 200 bin kişinin acil barınmaya ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı.
Çatışmaların yaşandığı dönemde yardım faaliyeti yürütmekte sorunlar yaşayan yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ülkede hayatın normale dönebilmesi için çalıştığı ve Türk Kızılayı'nın da ''Yemen'in Umuda İhyacı Var'' sloganıyla bu çabaya destek vereceği açıklandı.
-Her konuda sıkıntı yaşanıyor
Yemen'de en önemli sorunların başında gıda ve temiz içme suyuna ulaşım geldiği, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle durma noktasına gelen nakliye yüzünden 9 milyon 400 bin kişinin temiz suya erişiminin tamamen kaybolduğu ifade ediliyor.
Çatışmaların sağlık sistemini de olumsuz etkilediği ve 15 milyon 200 bin kişinin temel sağlık olanaklarına erişemediği belirtiliyor. Diyabet, kanser ve hipertansiyon ilaçlarının tamamen tükendiği ülkede, acil travma setlerinin, diyaliz makinelerindeki solüsyonların, ilaç ve kan torbalarının ise tükenmek üzere olduğu çağrıları yapılıyor.
Her çatışmada ve savaşta olduğu gibi Yemen'deki çatışmaların mağduru yine çocuklar olurken, 505 çocuğun hayatını kaybettiği ülkede 7 milyon 300 bin çocuğun korunmaya muhtaç olduğu ve 18 yaş altında 10 milyon çocuğun ise acil insani yardım beklediği sağlık örgütleri tarafından açıklanmıştı.
AA
Kaynak: