"Kızılay Kart"a 150 bin sığınmacı başvurdu

"Kızılay Kart"a 150 bin sığınmacı başvurdu

"Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında Türkiye'de yaşayan bir milyon sığınmacıya dağıtılacak, kişi başı her ay 100'er liranın aktarılacağı "Kızılay Kart" için başvurular devam ediyor- Türk Kızılayı Genel Müdürü Güllüoğlu:- "Şu anda k

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de yaşayan bir milyon sığınmacıya dağıtılacak ve kişi başı her ay 100'er liranın aktarılacağı "Kızılay Kart" için bugüne kadar 150 bin kişinin kart için başvuruda bulunduğu bildirildi.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılay Kart Projesi'ni ilk olarak 2011'de Türkiye'de yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için başlattıklarını belirtti.

Güllüoğlu, 2012'de Suriye krizinin başlamasının ardından Türkiye'deki kamplarda sığınan Suriyelilerin de Kızılay Kart kullanmaya başladığını ifade ederek, 2015 ve 2016 yıllarında kamplarda yaşayan yaklaşık 300 bin Suriyelinin Kızılay Kart'tan faydalandığını söyledi.

Kamp dışında yaşayan sığınmacıların da Kızılay Kart'tan faydalanabileceği "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı"nın hayata geçirildiğini dile getiren Güllüoğlu, program kapsamında ihtiyaç duyulan paranın AB İnsani Yardım Komisyonundan sağlandığını bildirdi.

Güllüoğlu, program kapsamında Türkiye'de yaşayan bir milyon sığınmacıya dağıtılacak "Kızılay Kart" başvurularının 28 Kasım 2016'da başladığını kaydederek, "Bu aynı zamanda dünyadaki tek seferde en geniş nakdi yardım projesidir. Yaklaşık 350 milyon avroluk maddi kaynakla 1 milyon Suriyeli mültecinin faydalanması öngörülüyor." dedi.

Kızılay Kart'tan faydalanan her sığınmacıya aylık 100 lira yardım yapılacağını ve bu yardımın 2017 yılı boyunca süreceğini aktaran Güllüoğlu, bu kartı kullanan kişilerin marketlerden alışveriş yapabilecekleri gibi parayı nakit olarak da çekebileceklerini belirtti.

Güllüoğlu, şu anda kadar 150 binin üzerinde başvuru aldıklarını ve kartın dağıtımına başladıklarını ifade ederek, "Hedefimiz daha fazla başvuru almak ve kart dağıtmak ancak her başvurana bu karttan verilmiyor. Belli kriterler var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere uygun olarak mülteciler bu karttan yararlanabiliyor. 2017 yılında bu karttan 1 milyon sığınmacının doğrudan faydalanmasını planlıyoruz. Ayrıca hem Doğu ve Güneydoğu hem de diğer bölgelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza Kızılay Kart aracılığıyla ulaşmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye bu zamana kadar bu sınavı başarıyla verdi"

Suriye'de sıkıntıların devam ettiğini anımsatan Güllüoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'de gerek kamp içi gerekse kamp dışında yaşayan 3 milyona yakın Suriyeli var. Suriye'nin içinde ise 10 milyondan fazla insan halen ihtiyaç sahibi. Bu milyonlarca insan Türkiye'den gelen desteklerle ayakta durabiliyor. Biz bu desteği sağlamayı bir insanlık borcu olarak görüyoruz. Bunu da Türk Kızılayı olarak tamamen bağışçılarımızın destekleriyle yerine getirebiliyoruz. Türkiye bu zamana kadar bu sınavı başarıyla verdi."

- "Halepliler için 2 bin yardım tırı bölgeye ulaştı"

Güllüoğlu, Türk Kızılayının öncülüğünde Halepliler için yardımların bölgeye ulaştırıldığı da belirterek, Halepliler için şu ana kadar 2 bin yardım tırının bölgeye ulaştığını bildirdi.

Bu 2 bin tırın içinde gıda ihtiyaçları, kıyafetler, battaniyeler ve çadırlar olduğunu dile getiren Güllüoğlu, "Bunların her biri acil yardım. İlk etapta Haleplilerin ihtiyaçları giderildi ancak başta gıda ve ilaç olmak üzere diğer ihtiyaçlar halen devam ediyor. Bu zamana kadar Türk milleti elinden geleni yaptı. Hepsinden Allah razı olsun ancak halen bölgedeki insanların mağduriyetlerinin sürdüğünü belirtmek istiyorum. Onun için desteklerin artarak devam etmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :