Kitapla terör propagandasına 2,5 yıl hapis

Kitapla terör propagandasına 2,5 yıl hapis

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kaldığı cezaevinde yazdığı kitapla terör örgütü PKK'nın propagandasını yapan hükümlüye 2,5 yıl hapis, kitabın basımını üstlenen yayınevinin yetkilisine de 33 bin lira para cezası verildi

ANKARA (AA) - ZAFER FATİH BEYAZ - Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kaldığı cezaevinde yazdığı kitapla terör örgütü PKK propagandası yapan hükümlü 2,5 yıl hapis, kitabın basımını üstlenen yayınevinin yetkilisi de 33 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Mahkemenin gerekçeli kararına göre, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak suçu"ndan müebbet cezası alarak İzmir T Tipi Cezaevinde kalan sanık Mehmet Ali Yaşa'nın, yazdığı Kürtçe kitabın Nisan 2015'te Ankara'da bir matbaada basıldığı, bir nüshasının Basın Kanunu uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca incelendiği ve kitabın içeriği itibarıyla suç unsuru teşkil edebileceği gerekçesiyle 12 Nisan 2015'te soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında kitabın, bilirkişi aracılığıyla Türkçe'ye çevrildiği ve yapılan incelemede kitapta terör örgütü PKK'nın cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasının yapıldığı tespit edildi.

Sanık Yaşa savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, "Kitabı 2013-2014 yılları arasında cezaevindeyken yazdım. Terör örgütü propagandası yapmadım, ulusal basındaki haberleri olduğu gibi tırnak içinde kitaba yazdım, kitap bir tiyatro eseri, ancak henüz sahnelenmedi, yazdıklarım da Can Dündar'ın yazdığı yazılarla birebir aynıdır." ifadelerini kullandı.

Yayınevi yetkilisi Miran Kaval Öztürün ise suça konu metnin Yaşa'nın ailesi tarafından kendisine ulaştırıldığını, yazarla aralarında özel sözleşme yaptıklarını, yayınevi olarak basımını yaptıklarını ve kitapta herhangi bir suç unsuru teşkil edecek bir konu görmediğini öne sürdü.

Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçın, Yaşa'nın "yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 4,5 yıl hapisle cezalandırılmasını, Öztürün'ün ise aynı suçtan 2 bin gün hapis cezası karşılığı adli para cezasına çarptırılmasını talep etti.

Mahkeme, Yaşa'nın "yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 2,5 yıl hapisle cezalandırılmasına, Öztürün'ün de aynı suçtan bin 666 gün hapis cezası karşılığında 33 bin 320 lira adli para cezasına çarptırılmasına ve 20 taksitte ödenmesine karar verdi.

Gerekçeli kararda, mahkemece sanıkların gerçekleştirdiği eylemin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa tarafından düzenlenen düşünce ve ifade özgürlüğü ve bunun sınırlandırılması açısından irdelendiği belirtildi.

Mahkemenin yaptığı incelemelerde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 17. maddesindeki hak ve özgürlüklerin, yine hak ve özgürlükleri kullanarak ortadan kaldırılmasının yasaklanacağına ilişkin düzenleme, Anayasa'nın ilgili maddesindeki kanun koyucunun amacı değerlendirildiğinde, ülkenin bölünmez bütünlüğüne ve anayasal düzene yönelik suç oluşturan söylem ve eylemlerin Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu sonucuna ulaşıldığı bildirilen gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Buna göre açık ve mevcut bir tehlike oluşturan PKK terör örgütünün şiddet barındıran eylemlerini okuyucusuna meşru gösteren sanık Mehmet Ali Yaşa'nın eyleminin, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı ve terör örgütü propagandası suçunu oluşturduğu kanaatine varılmıştır.

Sanık Miran Kaval Öztürün'ün ise terör örgütü PKK'nın propagandasını ihtiva eden bu kitabı bilerek bastığı sabit olmakla yayın sorumlusu olarak mahkumiyetine karar verilmiştir."

İddianamede, Yaşa, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7 yıl 6 aya, Öztürün ise aynı suça yardım etmekten 3 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :