Kışın kombisini kapatanlara dava açılabilir mi?

Kışın kombisini kapatanlara dava açılabilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, ferdî kombi kullanan bir kişinin kombiyi kapatması, diğer kat malikleri için ısı kaybına ve mağduriyete neden oluyorsa, dava açılabilir.

Kış aylarında kombiyi kapatmak, diğer kat maliklerinin mağduriyetine neden olabiliyor. Bu durumda, diğer kat malikleri, kombiyi kapatan kişi ya da kişilere karşı dava açabiliyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre, kat malikleri, kendi bağımsız bölümlerinde, "Kat Mülkiyeti Kanununun öngördüğü yasal sınırlar içinde, ortak yer ve tesisleri kullanma, ortak giderlere katılma ve yönetime katılma haklarına sahiptirler."

Bu maddeye göre, ferdî kombi kullanan bir kişi, kombiyi kapatarak ortak ısı tesisatını kullanmıyorsa, diğer kat maliklerinin ısı kaybına ve mağduriyetine neden oluyor. Bu durumda, diğer kat malikleri, kombiyi kapatan kişi ya da kişilere karşı dava açabiliyor.

Dava, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılabiliyor. Dava dilekçesinde, kombiyi kapatan kişinin kimliği, kombiyi kapatmasının diğer kat maliklerinin ısı kaybına ve mağduriyetine neden olduğu belirtilerek, bu duruma son verilmesi talep ediliyor.

Dava sonucunda, mahkeme, kombiyi kapatan kişinin kombiyi açmasına veya diğer kat maliklerine verdiği zararı tazmin etmesine karar verebiliyor.

Dava açmak için kanıt şart

Dava açmak için, diğer kat maliklerinin, kombi kapatılmasının ısı kaybına ve mağduriyetine neden olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Bu kanıtı sağlamak için, apartmanda ısı kaybına neden olduğunu gösteren teknik raporlar, diğer sakinlerin şikayetlerini içeren dilekçeler veya tanık beyanları gibi deliller sunabilir.

Dava sonucunda, kombiyi kapatan kişi, komşularına verdiği zararı tazmin etmekle veya kombiyi açmakla yükümlü kılınabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.