Kırımlılara Duma seçimlerini boykot çağrısı

Kırımlılara Duma seçimlerini boykot çağrısı

KTMM Başkanı Çubarov, Kırım halkının Rusya’nın yarımadada yapacağı Duma seçimlerini boykot etmesini istedi

KİEV (AA) - Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’da yaşayanlara 18 Eylül'de yarımadada Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma için yapılacak seçimleri boykot etme çağrısı yaptı.

Çubarov yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen Rusya’nın Duma seçimlerini işgal ettiği Kırım’da da düzenlemeyi planladığını belirtti.

Çubarov, “Rus işgalci yönetiminin, Ukrayna’nın ayrılmaz parçası olan Kırım’da Rusya Devlet Duması seçimlerini organize etmesi ve düzenlemesi yasa dışı ve suçtur. Seçimin organizatörleri cani, sözde seçimlerde seçilecek kişiler ise yasa dışıdır.” ifadelerini kullandı.

Seçimlerin uluslararası hukukun ihlal edilerek gerçekleşecek olmasından dolayı Duma’nın tamamının yasallığının tartışılacağını kaydeden Çubarov, bunu Rusya’nın Kırım’da 16 Mart 2014’te gerçekleştirdiği sözde referandumun sonuçları ve yasallığını doğrulayan yeni propaganda kanıtı olarak kullanmayı planladığına dikkat çekti.

Çubarov, “Kuşkusuz, Rusya Federasyonu’nun uluslararası toplumu ve Ukrayna tarafından işgal edilen Kırım’ın Rus statüsü tanınması amacıyla bulunduğu tüm çabalar başarısız olmaya mahkumdur.” dedi.

Rus yönetiminin yarımadanın tüm yetişkin nüfusunu, hazırladığı yeni suçun ortağı yapmaya çalıştığını dile getiren Çubarov, “Kırım Tatar Milli Meclisi, 18 yaşında ve daha büyük olan tüm Kırım sakinlerine, işgal edilen Kırım’da organize edilen ve düzenlenecek yasa dışı Rusya Federasyonu Devlet Duması seçimlerinin tüm aşamalarını tamamen boykot etme çağrısı yapıyor.” şeklinde konuştu.

Çubarov, Rusya Federasyonu’nun yürürlükte olan ve Kırım’da uyguladığı yasalara göre hiç kimseyi seçimlere katılmaya veya katılmamaya zorlamaya, iradesini özgürce tecelli etmesini engellemeye hakkı olmadığını hatırlatarak, 18 Eylül’de düzenlenecek seçimlere katılmamanın cezaya sebep olmayacağını vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :