Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı

İSTANBUL (AA) - Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Beyoğlu'nda Kırım Tatar sürgününü protesto etti.

Dernek üyeleri, Kırım Tatar sürgününün 72. yılı nedeniyle İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünden Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğuna yürüdü.

Çeşitli sloganlar atan katılımcılar, konsolosluk önünde sürgünde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı, Kırım Milli Marşı ve dua okudu. Katılımcılardan bazıları, dua sırasında gözyaşlarını tutamadı.

İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, yaptığı açıklamada, 72 yıl önce Kırımlı Türklerin, insanlık dışı muameleyle hayvan vagonlarına bindirilerek, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiğini anlattı.

Rus-Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderilen 423 bin Türk'ün yüzde 46'sının 22 gün süren sürgün yolculuğunda soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybettiğini aktaran İçten, şöyle konuştu:

"18 Mayıs 1944 soykırımı ile Kırım Tatar Türklerinin uğratıldığı maddi, manevi ve milli haklarının hemen hiçbirisi 72 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar tazmin edilmemiştir. Şu an 350 bin Kırım Türkü vatanlarına dönebilmiştir. Sürgünden dönebilenler, vatan topraklarında çok zor şartlar altında evlerini tekrar kurmaya, yeniden var olmaya çalışırken, 27 Şubat 2014'te Kırım, Ruslar tarafından bir kez daha işgal edildi."

İçten, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Türklere karşı bir dizi endişe verici idari ve siyasi adımların atıldığı, ayrıca failleri bulunamayan saldırıların arttığının görüldüğünü, geçmişte Stalin ve Lenin'in yaptığı zülmun aynısının bugün Putin tarafından yapıldığını ifade etti.

Eylemi, başka soykırımların olmasını engellemek için gerçekleştirdiklerini vurgulayan İçten, başta Türkiye olmak üzere Türk cumhuriyetlerinden, İslam ülkelerinden ve dünyanın hür ülkelerinden destek beklediklerini belirtti.

Celal İçten "İnsanlık tarihinin en acı sürgün ve katliamlarından biri olan Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişini bir kez daha Türk ve dünya kamuoyu önünde esefle kınıyor, sürgün ve mücadele şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

Etkinlikte, dernek üyesi iki kişi, polisin izniyle başkonsolosluk binası önüne üzerinde, "İstanbul Kırım Türkleri" yazılı siyah çelenk bıraktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :