Kırgızistan’da muhalefet cumhurbaşkanının "azledilmesini" istiyor

Kırgızistan’da muhalefet cumhurbaşkanının "azledilmesini" istiyor

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da muhalefetteki Sosyalist Ata Meken Partisi Genel Başkanı Ömürbek Tekebayev, Meclis'ten Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in...

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da muhalefetteki Sosyalist Ata Meken Partisi Genel Başkanı Ömürbek Tekebayev, Meclis'ten Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in azledilmesini isteyeceklerini belirtti.

Tekebayev, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Atambayev'in, anayasanın verdiği yetkilerin dışına çıktığını, bunun için gerekli delilleri sunacaklarını ve Meclis'ten Atambayev’in azledilmesini isteyeceklerini" söyledi.

Sosyal Demokrat Partisi Meclis Grup Başkanı İsa Omurkulov da yaptığı açıklamada, Tekebayev'in yönelttiği suçlamaları reddederek, Atambayev’in Meclis tarafından azledilmesine bir sebep görmediğini bildirdi.

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Atambayev'i, kurucusu olduğu Meclis'teki Sosyal Demokrat Parti etkinliklerine katılmak ve destek vermekle suçluyor.

Kırgız anayasası, cumhurbaşkanlığı görevine gelen kişinin partisiyle ilişiğini kesmesini öngörüyor.

Meclis, anayasanın 67’inci maddesine dayanarak, olası iddiaların başsavcılık tarafından onaylanması durumunda cumhurbaşkanını görevden azletme yetkisine sahip.

Doğrudan ve medya aracılığıyla üç aydır karşılıklı suçlamalarda bulunan iktidar ve muhalefet, anayasa referandumu konusunda anlaşmaya varamıyor. 120 sandalyeli Meclis'te, 23 sandalyeye sahip Kalkınma ve İlerleme Partisi ile Sosyalist Ata Meken Partisi anayasa referandumuna karşı çıkıyor.

Ülkede 7 Nisan 2010 tarihinde yaşanan halk devriminin ardından 1 Aralık 2011'de Cumhurbaşkanlığı görevine gelen Atambayev'in görev süresi 2017'de sona erecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :