Kırgızistan'da hükümet kurma çalışmaları

Kırgızistan'da hükümet kurma çalışmaları

Koalisyon hükümetini oluşturan partiler, eski Başbakan Ceenbekov'u Başbakan adayı yaptı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da koalisyon hükümetini oluşturan partiler, başbakanlık görevine eski Başbakan Sooronbay Ceenbekov’u aday gösterdi.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in hükümeti kurmakla görevlendirdiği Sosyal Demokrat Partisi Grup Başkanı İsa Omurkulov, mecliste yaptığı açıklamada, başbakanlık görevine aday gösterilen Ceenbekov'un, koalisyonu oluşturan partiler tarafından onaylandığını bildirdi.

Başbakan adayı Ceenbekov, Sosyal Demokrat Partisi, Kırgızistan Partisi ve Bir Bol Partisinin oluşturduğu, "Güven ve Birlik" adlı koalisyon hükümetinin yapı ve programı ile bakanlar kurulu listesini, meclisin ilgili komitesine onaylatmasının ardından Meclis Genel Kuruluna sundu.

Meclis Genel Kurulunun yarın güven oylaması yapması bekleniyor.

Hükümet yapısında değişikliğe gitmeyen Ceenbekov, kabinedeki bir başbakan yardımcısının yanı sıra tarım, gıda ve sulama, ulaştırma ve yol, adalet, içişleri ile iş ve sosyal kalkınma bakanlarını değiştirdi.

Sooronbay Ceenbekov, 7 Nisan 2010'daki halk devriminin ardından Oş bölge valiliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Ceenbekov, dağılan bir önceki koalisyon hükümetinde de başbakanlık yapmıştı.

Atambayev’in kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi, koalisyon hükümetini oluşturan İlerleme ve Kalkınma Partisi ve Sosyalist Ata Meken partilerin anayasa referandumuna karşı çıktığını gerekçe göstererek koalisyonundan ayrılmıştı.

Cumhurbaşkanı tarafından yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokrat Partisi, meclisteki Kırgızistan ve Bir Bol Partisi ile koalisyon kurmak üzere anlaşmıştı.

Meclisteki Cumhuriyet-Ata Curt Partisi Başkanı Ömürbek Babanov, İlerleme ve Kalkınma Partisi Başkanı Bakıt Torobayev ve Sosyalist Ata Meken Partisi Lideri Ömürbek Tekebayev koalisyonda yer almayacaklarını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :