Kırgızistan'da Askarov yeniden yargılanıyor

Kırgızistan'da Askarov yeniden yargılanıyor

Müebbet hapse mahkum edilen STK yöneticisi Askarov'un yeniden yargılandığı davanın duruşmasında yoğun güvenlik önlemleri alındı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da müebbet hapse mahkum edilen Özbek asıllı Kırgız sivil toplum kuruluşu (STK) yöneticisi Azimcan Askarov yeniden yargılanmaya başladı.

Kırgızistan Yüksek Mahkemesi, BM insan hakları uzmanlarının tavsiyesi üzerine 2011 yılından bu yana ceza evinde yatan Askarov'u yeniden yargılamaya başlarken, insan hakları ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileri, yabancı misyon temsilcileri ve gazetecilerin hazır bulunduğu duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Yargıç Kaçıke Esenkanov'un başkanlığında görülen davada Askarov'un avukatı, müvekkilinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Esenkanov, kurbanların mahkemeye çağrılması ve görüşlerinin alınması gerektiğini dile getirerek duruşmayı yarına erteledi.

Kırgızistan'ın güneyinde sivil toplum kuruluşu Hava'nın yöneticiliğini yapan Askarov, 10-15 Haziran 2010 tarihlerinde Kırgızlarla Özbekler arasında yaşanan çatışma sırasında etnik gerilime sebep olmak ve bir polisi öldürmekten müebbet hapse mahkum edilmişti. Askarov'un mal varlığına da el konulmuştu.

Askarov'un avukatları, Kırgızistan Yüksek Mahkemesi'nin temyize götürülemeyen kararını uluslararası mahkemeye şikayet etmişti.

BM Komitesi'nin nisan ayında yayımladığı raporunda, Askarov'un keyfi tutuklandığı, adil yargılanmadığı, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı ve insanlık dışı koşullarda gözaltı süreci yaşadığı, Kırgız Anayasası'na göre BM Komitesi'nin tavsiyesinin dikkate alınması ve Askarov'un yeniden yargılanması gerektiği belirtilmişti.

AB ve ABD de Askarov'un, polis memurunun kalabalık tarafından linç edilmesini teşvik etmediğine, aksine güvenlik görevlilerin yasaları ihlal ettiklerine dair bulgu ve delil topladığına ilişkin açıklamalar yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015 yılında Askarov'u "insan hakları ödülüne" layık görmüştü. Ödülü, ABD'de 15 Temmuz'da düzenlenen törenle Askarov'un oğlu Şerzod Askarov teslim almıştı.

Kırgızistan hükümeti, ömür boyu hapse mahkum edilen Askarov'un bu ödüle layık görülmesinden dolayı ABD ile işbirliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmişti.

Kırgızistan'ın ABD ile ilişkilerinin gerilmesine sebep olan Askarov'un, Celalabad kentinde 12 ve 13 Haziran 2010 tarihlerinde Bişkek-Oş kara yolunu kapatan ve bölgeye sevk edilen 13 polisten birinin "acımasızca" yakılarak öldürülmesi olayına karışanlar arasında yer aldığı iddia edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :