
Kiralık araçları sattılar, yüzlerce kişiyi mağdur ettiler
Antalya'da filo araç kiralama firmalarından kiralanan araçlar, şirket bilgisi dışında internet ve sosyal medya üzerinden satılarak yaklaşık 120 milyon TL’lik dolandırıcılık yapıldı. Olayla ilgili 4 kişi tutuklandı.
Antalya'da filo araç kiralama firmalarından kiralanan araçları internet siteleri ve sosyal medya platformlarında satarak 100’e yakın kişiyi dolandırdığı belirlenen 10 şüpheli, Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince düzenlenen operasyonla yakalandı.
Dolandırıcıların İstanbul merkezli 3 lojistik firmasına ait 73 aracı, Antalya’daki 2 firmaya sözleşmeli şekilde kiraladığı, bu firmaların ise araçları yüzde 30 peşinat ve 24-48 ay vadelerle satışa çıkardığı tespit edildi. Araçlar, alıcılara “devir vaadi sözleşmesi” ile satıldı.
120 milyon TL’lik vurgun, 73 araçtan 68’i bulundu
Elde edilen bilgilere göre, bu yöntemle toplamda yaklaşık 120 milyon Türk lirası dolandırıcılık yapıldığı belirlendi. Operasyon sonucunda şikâyet konusu olan 73 araçtan 68’i yediemin otoparkına çekilerek ruhsat sahiplerine teslim edildi.
Nitelikli dolandırıcılık suçundan adli makamlara sevk edilen 10 şüpheliden 6’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 4’ü tutuklandı. Araçlarına el konulan vatandaşlar büyük şok yaşarken, çok sayıda mağdur adliyeye başvurdu.
“Parasını ödediğimiz aracımıza polis el koydu”
Mağdurlardan Yunus Emre Karayakalı, “Araçların tamamının kiralık olduğunu öğrendik. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kimimiz 500 bin, kimimiz 1 milyon TL’lik araçlar aldık” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
“Polis, yolda giderken aracı çalıntı şüphesiyle elimizden aldı. Kendimizi ifade etmek zorunda kaldık” diyen Karayakalı, dolandırıcılık yöntemiyle yüzlerce kişinin benzer şekilde mağdur edildiğini vurguladı.
“Aracımı benden habersiz satmışlar”
Karayakalı, yurt dışına çıkmadan önce satılması için bıraktığı aracının akıbetini sorduğunda, aracın değerinin yüzde 40 altında satılması gerektiği yanıtını aldığını belirterek şunları söyledi:
“Kabul etmedim, aracımı göstermediler. ‘İstersen polise git, bulamazsın’ dediler. Şikâyet ettim, aracım Gaziantep’te çıktı. Benden habersiz satmışlar.”
“Kapora verdim, aracı teslim alamadım”
Bir diğer mağdur Rasim Koç ise, firmadan sosyal medya ve bir çalışan aracılığıyla araç almaya karar verdiğini söyledi.
“Kapora ve peşinat yatırdık ama aracı teslim alamadık. 28 Nisan’da teslim almak için gittiğimde firma kapanmıştı. Sözleşmem, senedim yok, ama verdiğim para da ortada yok” diyerek yaşadığı mağduriyeti anlattı.
Emniyet uyardı: Satın almadan önce sorgulama yapın
Antalya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, benzer dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebilmesi adına vatandaşlara araç satın almadan önce ruhsat ve şasi numarası üzerinden sorgulama yapmaları, noter ve resmi prosedürlerden şaşmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Soruşturmanın genişletilerek devam ettiği belirtildi.
Kaynak: