Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman sona eriyor?

Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman sona eriyor?

Ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarına karşı alınan önlemler kapsamında uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 2024 Temmuz'unda sona erecek.

2022 yılında ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarına karşı bir tedbir olarak getirilen "yüzde 25 zam sınırı," 2024 yılı Temmuz ayında sona eriyor. Edinilen bilgilere göre, söz konusu düzenleme bir dönem daha uzatılmayacak.

Ev sahipleri tarafından yapılan aşırı kira artışlarına karşı bir kalkan olarak düşünülen bu önlem, 2022 yılında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanmak üzere hayata geçirilmiş ve daha sonra süre 2024 yılı Temmuz ayına kadar uzatılmıştı.

Son olarak, 15 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Buna göre, bu süre zarfında yapılacak olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının yüzde 25'ini geçemeyecek.

Düzenleme, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranının uygulanması için bir önceki kiralama yılına ilişkin TÜFE değişim oranının 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25'in altında olması gerektiğini belirtiyor. Kanunda öngörülen miktarı aşan kira artışları geçersiz sayılacak. Bu durum, hem kiracıları koruma amacı taşıyor hem de ev sahipleri arasında geleceğe dönük belirsizlik yaratıyor. Ev sahipleri, yüzde 25 zam sınırının sona ermesiyle birlikte gelecekteki kira artışları konusunda nasıl bir durumla karşılaşacakları konusunda endişeli bekleyişe geçmiş durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.