Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor: Yeni Dönemde Neler Değişecek?

Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor: Yeni Dönemde Neler Değişecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırının sona ereceğini açıkladı. Yeni dönemde kiracı ve ev sahiplerini neler bekliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kirada yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını belirten Şimşek, 2 Temmuz itibarıyla yeni dönemin başlayacağını duyurdu.

Kirada Yeni Dönem: Ev Sahipleri Zam Yapacak mı?

Hürriyet'in haberine göre, zam sınırı 2 Temmuz’da sona erecek ancak bu tarihte tüm ev sahipleri zam yapmayacak. Kiraya zam, ‘yılda bir kez’ ve ‘sözleşme yenileme döneminde’ yapılır. Örneğin, sözleşme yenileme dönemi ocak ayında olan bir kiracı için zam Ocak 2025 tarihinde uygulanacaktır.

Sınırın Kalkması Ne Anlama Geliyor?

Zam sınırının kalkması, ev sahibinin istediği zammı yapabileceği anlamına gelmiyor. Kiralar yeni dönemde, geçmişte olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre belirlenecek. Örneğin, TÜİK’in son açıkladığı oran yüzde 59.64’tür. Temmuz ayında açıklanacak güncel rakam takip edilecek ve en fazla bu oranda artış yapılabilecek.

1 Temmuz’da Sözleşmesini Yenileyenler Ne Yapacak?

Kiracı ve ev sahiplerinin bilmesi gereken önemli bir detay da şudur: Yüzde 25 sınırı 1 Temmuz dahil uygulanacak. Yani, sözleşmesini 1 Temmuz’da yenileyenler bir yıl daha yüzde 25 zamlı kira öderken, 2 Temmuz’da yenileyenler enflasyon ortalamasını baz alacak.

Dava Süreci Devam Edenler Ne Yapacak?

Geçtiğimiz iki yıl boyunca kira davaları adliyeleri kitledi. Bu nedenle dava öncesi ‘arabuluculuk şartı’ getirildi. Ancak, anlaşma sağlanamayan durumlar yine mahkemeye taşındı. Açılan davaların 2-3 yıl sürmesi nedeniyle çok sayıda ev sahibi-kiracı hâlâ mahkeme kararını bekliyor. Bu durumda olan kiracılar da güncel yasal zam oranına uymak zorunda.

Düzenlemenin Bitmesi Tahliye Hakkı Verir mi?

Düzenleme kira zam oranı içindi ve sürenin bitmesi sadece bu oranın sona ermesi anlamına geliyor. Ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyemez. Tahliye için haklı bir gerekçe olması şarttır. Borçlar Kanunu’nda yazılı haklı tahliye sebeplerinden biri söz konusuysa kiracının tahliyesi istenebilir.

Ev Sahibi Yasal Oranı Az Bulursa Ne Yapmalı?

Kira piyasasında sadece kiracı değil, ev sahibinin de mağdur olduğu durumlar var. Eski kiracı uygun fiyatla otururken, iki yıl zam yüzde 25 ile sınırlı kalınca kira bedeli güncel değerin çok altında kalıyor. Mülk sahipleri, TÜFE 12 ay ortalamasına göre artış yapsalar dahi kira bedelinin düşük kalacağını düşünüyor. Bu durumda, ev sahipleri kira tespit davası açarak güncel kira bedelinin belirlenmesini talep edebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.