Kim bu şeytani kadın?

Kim bu şeytani kadın?

Latife Hanım, Atatürk'e mektubunda onu "şeytani kadın" olarak niteliyor.

Araştırmacı Rıfat Bali'nin İngilizce olarak yazdığı "Atatürk as Viewed Through the Eyes of American Diplomats" adlı kitabında Latife Hanım'ın bir mektubu yer alıyor.

 

ABD arşivlerinden çıkan ve Latife Hanım'ın yazdığı öne sürülen mektupta "Atatürk'ü etkisi altına alan şeytani kadın" diye bir cümle geçiyor.

 

Peki, kim bu "şeytani kadın"?

 

Mektupta tanımlanan kişinin Halide Edip Adıvar olduğu öne sürülüyor. Bali'in kitabına önsöz yazan tarihçi Andrew Mango, mektubu ise 'apaçık sahtekârlık' diye niteliyor.

 

MEKTUP SAHTE Mİ?

 

Mango şöyle diyor; "Bu mektup Boston Advertiser Gazetesi'nde 1926'da Atatürk'ün boşanmış eşi Latife Hanım'ın imzası ile çıktı ki, bu bana açık bir sahtekârlık gibi geliyor. Hiçbir Türk hele Latife gibi yurtsever biri, Atatürk'ün yakınındaki grup hakkında 'genç, histerik ve içi boş kafalı Türkler' demez. Şeytanın etkisi ile ilgili bölümde, 'gerçek bir kadın Mussolini' ve 'İkimizin de tanıdığı bu yetenekli kadın' olarak Halide Edip tasvir ediliyor olmalı, ancak Atatürk ve Halide Edip'in 1926'dan itibaren görüşmediklerini bilmeyen bir kişi tarafından yazılmış olmalı."