Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Rum Lider Anastasiadis’in 2 Eylül’deki görüşmede sunduğu kendi tezlerini içeren güvenlik ve garantiler konusundaki yazılı önerisi, Kıbrıs Türk halkının güvenlik endişelerini gideren nitelikte değil"

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in güvenlik ve garantiler konusundaki önerilerinin, Kıbrıs Türk halkının güvenlik endişelerini giderecek nitelikte olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in 2 Eylül’deki görüşmede sunduğu kendi tezlerini içeren güvenlik ve garantiler konusundaki yazılı önerisinin, Kıbrıs Türk halkının güvenlik endişelerini gideren nitelikte olmadığını kaydetti.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerde 14 Eylül’e kadar açıklama yapılmaması konusunda Kıbrıs Türk ve Rum tarafı ile Birleşmiş Milletler’in mutabakatı olduğunu hatırlatan Akıncı, ancak Rum liderin müzakerelerin ardından yaptığı açıklamaları sürdürerek, bu mutabakata uygun davranmadığını dile getirdi.

New York’ta 26 Eylül’de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapılacak olası bir üçlü zirvenin, 14 Eylül’deki ortak açıklamayla duyurulacak hususlardan biri olduğuna dikkati çeken Akıncı, "Ancak Rum Lider bunu da mutabakata rağmen tek taraflı olarak açıkladı. Rum tarafının bu tutumunun doğru olmadığını kamuoyu ile paylaşmak durumundayım. Bu tür davranışlarla, doğal olarak gelen sorular karşısında Kıbrıs Türk tarafı da açıklama yapma durumunda kalıyor. Mutabakatlara uygun davranılması, müzakere sürecinin sağlıklı ilerlemesi ve 2016 yılında çözüm hedefinin gerçekleşmesi için önemlidir." diye konuştu.

Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler yoğun şekilde devam ediyor. İki lider, eylül ayında 7, 10 ve 14'ünde olmak üzere üç kez daha bir araya gelmeyi planlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :