Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye'nin sağlamasından başka bir seçenek görmüyor. Kıbrıs Türkü'nün olası bir çözümde kendi polisi, meclisi, hükümeti, sahil güvenliği olacak"- "(FETÖ darbe girişimi) TSK’yı darbecilerle

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye’nin sağlamasından başka bir seçenek görmediğini belirterek, Kıbrıs Türkünün olası bir çözümde kendi polisi, meclisi, hükümeti, sahil güvenliği olacak." dedi.

Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıslı Rumlara karşı verdiği mücadelede önemli bir yere sahip olan Erenköy Direnişi’nin 52. yıl dönümü Erenköy Şehitliği'nde düzenlenen törenle anıldı. Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC'nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ve ilgili yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının özgür ve eşit yaşamasının altyapısını oluşturmada Erenköy Direnişi’nin önemli rol oynadığını belirterek şehit ve gaziler sayesinde geleceğe umutla bakabildiklerini söyledi.

Kıbrıs Türkü'nün Rum saldırılarına karşı Erenköy’de çok ciddi bir direniş örneği gösterdiğini kaydeden Akıncı, Türkiye’nin yardımı gelmiş olmasaydı çok daha kötü sonuçların yaşanabileceğini vurguladı.

- Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere de değinen Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözümde asgaride üç unsurun sağlama alınması gerektiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlama alınması gereken unsurların birincisi siyasal eşitliktir. Federatif bir çözümün temeli siyasi eşitliğe dayalıdır. İkincisi özgürlüktür. Esaret altında yaşamamak için şehitlerin ve gazilerin beklentisi özgürlüktür. Üçüncüsü ise güvenliktir. İnsanlar bir daha tehdit altında olmayacağı bir düzenleme istiyor.

Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin sağlamasından başka bir seçenek görmüyor. Kıbrıs Türkü'nün olası bir çözümde kendi polisi, meclisi, hükümeti, sahil güvenliği olacak."

Akıncı, çözümün sihirli bir değnek olmadığını ancak çözümün Kıbrıslı Türklerin çok önemli bir sorununu çözeceğini belirterek KKTC'nin 53 yıldır uluslararası hukuk dışında bırakılmış ve tanınmamış olmasından dolayı yaşanan sıkıntıların, uluslararası camianın içinde yer alınmasıyla çözüleceğine işaret etti.

- FETÖ'nün darbe girişimi

Türkiye’deki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine de değinen Mustafa Akıncı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki bir çetenin kalkışmasına karşı verilen mücadelede yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, Türk ulusuna da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Akıncı, TSK’yı darbecilerle karıştırmamak gerektiğini vurgulayarak TSK içinden çıkan bir çetenin TSK’yı yaralamasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler