Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti genel başkanlarını Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgilendirdi- CTP-BG Genel Başkanı Talat: - "Müzakere süreci iyi gidiyor ama Güney Kıbrıs'taki seçim

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti genel başkanlarını Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda KKTC'deki siyasi parti temsilcileri Cumhuriyetci Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Demokrat Parti - Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durum ile ilgili bilgilendirmek üzere bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda başkanlara partilerin genel sekreterleri ve parti temsilcileri de eşlik etti.

Hükümet kanadının büyük ortağı CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, toplantının iyi geçtiğini ve müzakerelerdeki son durumu değerlendirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'dan müzakerelerdeki son aşama hakkında bilgi aldıklarını ve görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, "Müzakere süreci iyi gidiyor ama Güney Kıbrıs'taki seçimler dolayısıyla süreç yavaşlama eğilimi gösteriyor ancak umudumuz sürecin hızlanmasıdır" dedi.

Mehmet Ali Talat, müzakerelerde iyi ilerlemeler katedildiğini, bu ilerlemenin müzakerelerin bütünü üzerinde tamamlanması veya toprak ile güvenlik konuları dışında tüm konuların tamamlanmasının hedeflenmesinin, bu sürecin mayıs ayına kadar tamamlanması veya o aşamaya gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Hükümetin bir diğer ortağı UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de Cumhurbaşkanı Akıncı'nın daveti üzerine müzakerelerde gelinen son nokta ile ilgili yararlı bir toplantı yaptıklarını dile getirdi.

Özgürgün, müzakere sürecinde Güney'deki seçimlerden dolayı bazı sıkıntılar ve gecikmeler yaşandığını, müzakerelerin ötelendiğini ancak bunun şaşılacak bir durum olmadığını belirterek, bu durumun kendileri açısından değerlendirme yapma fırsatı doğurduğunu kaydetti.

Müzakere sürecinin Güney Kıbrıs'taki seçimlerden sonra yoğunlaşacağını düşündüklerini, bu yüzden bu dönemde sürece hazırlanabileceklerini ve daha sık görüşüp, tartışıp değerlendirme yapabileceklerini ifade eden Özgürgün, bu dönemi "bir fırsat süreci" olarak görmek gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun yarım asırdır süren bir sorun olduğunu, bu yüzden gecikmeler yaşanabileceğini, burada önemli olanın bu süreci iyi değerlendirip nihai sonucu halkın yararına alabilmek olduğunu söyleyen Özgürgün, bunun iki toplum için de önemine işaret etti.

Özgürgün, müzakerelerin sonlanmasının yıl sonu mu yoksa 2017'nin başı mı olacağını bilemediklerini ancak sürecin uzayabilecek gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da Akıncı ile verimli bir görüşme yaptıklarına değinerek, süreç sonunda anlaşma da referandum da olabileceğini ancak esas anlaşmanın masada değil, uygulamada olacağını kaydetti.

Bu süreçte iki halkın birbirine güven ve saygı duyması gerektiğini söyleyen Denktaş, aksi halde yeni bir batağa sürüklenebilecekleri uyarısında bulundu.

"Anlaşmak kolay, yaşatmak mesele" diyen Denktaş, DP-UG olarak Cumhurbaşkanına endişelerini aktardıklarını, Akıncı'nın masada Kıbrıs Türk halkının haklarını korumaya çalıştığını, iyi niyetli olduğunu ama karşı tarafın iyi niyetli olduğunu söyleyemeyeceklerini dile getirdi.

- "Müzakere sürecinden umutluyuz"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de süreç ile ilgili aldıkları bilgiler kapsamında müzakere sürecinden umutlu olduklarını belirterek, 2016 yılındaki çözüm umutlarını korumaya devam ettiklerini söyledi.

TDP olarak bu yöndeki görüşlerini yaymaya ve çalışmalarını hızlandırmayı sürdüreceklerini anlatan Özyiğit, güven artırıcı önlemler konusunda da daha hassas olunması gerektiğini belirtti.

Güven artırıcı önlemlerin müzakere sürecindeki bu durgun döneme bir renk katabileceğine inandıklarını söyleyen Özyiğit, bu doğrultuda çalışmalarını sürdüreceklerini, Akıncı ve ekibinin de canla başla müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve 2016'da bir çözüme ulaşılması için çalışacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün de Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Ömer Kalyoncu'yu müzakerelere ilişkin bilgilendirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler