"Kezban ana" evini güneşten aydınlatıyor

"Kezban ana" evini güneşten aydınlatıyor

Sinop'ta, Kezban Karaman, yakınlarını ziyaret için gittiği Almanya'da bir evin bahçesinde gördüğü güneş panellerini, bankadan çektiği kredi ile köyündeki evinin bahçesine kurdurarak, kullandığı elektriği buradan karşılıyor- Karaman: - "Neden başka ülkeler

SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'ta Kezban Karaman (52), yakınlarını ziyaret için gittiği Almanya'da bir evin bahçesinde gördüğü güneş panellerini köyündeki evinin bahçesine kurdurarak kullandığı elektriği karşılıyor.

Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra emekli olan ve yaşamını Sinop'un Gerze ilçesinin Gürsökü köyünde sürdüren 2 çocuk annesi Karaman, Almanya'da evlerde gördüğü güneşten elektrik üretmeye yönelik sistemi köyünde de kurmak istedi.

Köydeki 150 metrekarelik evinin bahçesine güneş panelleri kurduran ve buradan kendi kullandığı elektriği karşılayan Karaman, böylece ayda ortalama 100 liralık elektrik faturasından kurtulmuş oldu.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisi uygulamasını ilk kez bir televizyon kanalında izlediği programda öğrendiğini söyledi.

Programı izledikten birkaç yıl sonra yakınlarını ziyaret etmek üzere Almanya'ya gittiğini anlatan Karaman, "Orada baktım bütün evlerin üzeri cam gibi, pırıl pırıl. Herkes elektrik üretiyor." dedi.

Türkiye'ye döndükten sonra konuyu araştırmaya başladığını dile getiren Karaman, şöyle devam etti:

"Almanya'da gördüklerimin ardından 'Biz neden ülkemizde bunu yapamıyoruz' diye kendi kendime sordum. Buraya geldikten sonra araştırma yaptım. Sonra ilgili kurumlara başvurdum. Neden başka ülkelere petrol, elektrik parası ödeyelim. Kendi elektriğimizi kendimiz üretelim istedim. Yönetmelikler uzun sürdüğü için kurulması zaman aldı ama çok şükür, yaklaşık 2 ayda kurulumu tamamlandı ve elektrik üretmeye başladı."

- "KOSGEB destek olursa büyüteceğim"

Karaman, panelleri bankadan aldığı 20 bin liralık krediyle kurdurduğunu belirterek, destek verilmesi halinde panel sayısını artırmak istediğini kaydetti.

Destek alabilmek için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvuru yapması gerektiğini söyleyen Karaman, "Eğer destek verilirse 19 olan panel sayısını artıracağım. Ben emekli bir kadınım. Zaten 20 bin lira kredi çekerek bu duruma getirdim. Eğer devlet destek verirse büyüteceğim. Yönetmelikler de çok zor. Kurduğum paneller için bir yıl uğraştık." diye konuştu.

Köydeki bazı vatandaşların kendisine destek verdiğini, kimilerinin ise "Ne gerek vardı, ne kadar para kazanacaksın" dediğini aktaran Karaman, sosyal medya hesaplarında kendisine ait görüntülerin yayımlanmasının ardından çok sayıda destek telefonu aldığını söyledi.

Genelde işin bilincinde olanlardan destek mesajları aldığına işaret eden Karaman, şunları kaydetti:

"Bu, ucuz, dumanı, kokusu olmayan sağlıklı bir sistem. Her vatandaşın yapabileceği bir şey. Artık biz Avrupalı olalım, onlarla yarışalım. Allah Türkiye'yi Avrupa'dan 50 sene geride yaratmadı. Hepsini eşit yarattı. Devlet destek versin, devlet, millet hep beraber olalım ve bu işi yapalım. Ayda 400 kilovat elektrik üretimi yapmayı hedefliyorum ama devlet millet el ele olursak daha fazla üretebiliriz. Neden yapmayalım, yapalım ki daha fazla üretelim. Hem devlet kazansın hem millet."

Üretilen elektriği evinde kullandığını söyleyen Karaman, fazla geleni ise devlete satacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :