Keşmir'de kapatılan yollar, halkı ve tüccarları vurdu

Keşmir'de kapatılan yollar, halkı ve tüccarları vurdu

Hindistan ve Pakistan arasında fiili sınır kabul edilen Keşmir bölgesinde anayolların kapatılması nedeniyle bölge halkı ve tüccarlar zor günler yaşıyor

SRINAGAR (AA) - Hindistan ile Pakistan arasındaki fiili sınır olan Keşmir'deki kontrol hattında (LoC) ticaret ve seyahatin durması sınırın her iki tarafındaki aileleri ve tüccarları olumsuz etkiliyor.

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir ile Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir bölgelerini birbirinden ayıran kontrol hattındaki anayolların haftalardır kapalı olması nedeniyle sınırı kullanan halk ve tüccarlar çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.

Bölgedeki çatışmaların şiddetlenmesiyle 11 Temmuz'dan bu yana kapalı olan Poonch-Rawalakot anayolundaki ticaretleri denetleyen Tanfer Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam ticari zararın 4 milyon dolar olduğunu belirtti.

Bu yolun ilk kez bu kadar uzun süre kapalı kaldığına işaret eden Ahmed, "Kontrol hattındaki çatışmalar nedeniyle yol kapatıldı ve şimdi de her gün bomba sesleri duyuyoruz. Öyle sanıyorum ki yol bir süre daha kapalı kalacak." dedi.

Söz konusu yolun kapatılması bölgedeki otobüs seferlerini ve yolun kapatıldığı sırada Cammu Keşmir'deki akrabalarını ziyarette olan yaklaşık 120 Azad Keşmirli için de sorun oldu.

Bölgedeki tüccarların lideri Pawan Anand, işletmelerin yolun tekrar açılmasını endişeyle beklediklerini kaydederek, "Önceden her gün Pakistan tarafına en az 25 kamyonla muz gibi mallar gönderirdik, onlar da mallarımıza karşılık olarak bize fıstık gibi kuru meyveler gönderirdi." diye konuştu.

Tüccar Peer Arshid İkbal de Azad Keşmir bölgesinin başkenti Muzefferabad ile Cammu Keşmir'e bağlı Uri arasındaki anayolun da 21 Temmuz'da Pakistan tarafından gelen bir kamyonda 66,5 kilogram eroin bulunması nedeniyle kapatıldığını ve kamyon sürücüsü Muhammed Yusuf Şah'ın gözaltına alınmasının protestolara neden olduğunu ifade etti.

"Bir şoför, kamyonunun kasasına yüklenen bin koliden birinin içini nasıl bilebilir?" diyen İkbal, bu tür sorunlar nedeniyle 2002'de bölgede ticaret yapan iş adamı sayısı 650 iken, şu anda 80'e düştüğüne dikkati çekti.

Himalayalar'da Hindistan ve Pakistan arasında Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Keşmir, iki ülkenin İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana egemenlik tartışmalarına konu oluyor.

Cammu Keşmir'deki Müslüman direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylem yapıyor. Bölgedeki şiddet olaylarında bugüne kadar yaklaşık 70 bin kişi yaşamını yitirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :