Kenya'da sağlık sendikası yetkililerine 1 ay hapis cezası

Kenya'da sağlık sendikası yetkililerine 1 ay hapis cezası

NAIROBI (AA) - Kenya'da sağlık sendikası yetkilileri, devlet hastanesi doktorlarının düzenlediği grevi engelleyemedikleri gerekçesiyle bir ay hapis cezasına...

NAIROBI (AA) - Kenya'da sağlık sendikası yetkilileri, devlet hastanesi doktorlarının düzenlediği grevi engelleyemedikleri gerekçesiyle bir ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, doktorların, devlet hastanelerinde yaklaşık iki aydır devam eden ve tıbbi bakım eksikliği nedeniyle çok sayıda kişinin ölümüne yol açan iş bırakma eylemini sona erdirmekte başarısız olan 7 sağlık sendikası yetkilisini 1 ay hapse mahkum etti.

Hakim Hellen Wasilwa, grevin yasa dışı olduğu hükmüne itaatsizlikten hapis cezası verdiği yetkililerin tutuklanmalarını istedi. Hakim, yetkililere verdiği hapis cezasını, daha önce müzakerelere olanak tanımak amacıyla ertelemişti.

Kenya İdare Mahkemesi, 26 Ocak'ta, aralarında hemşirelerin de bulunduğu sağlık personelinin iş bırakma eyleminin yasalara uygun olmadığını, 5 gün içinde eyleme son verilmemesi halinde bu kişilerin hapis cezasıyla yargılanacaklarını bildirmişti.

Öte yandan, Kenya Doktorlar ve Dış Hekimleri Birliği (KMPDU) Başkanı Dr. Samuel Oroko​, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin daha önce önerdiği yüzde 40'lık maaş artışı teklifini kabul etmeyeceklerini, karara rağmen eylemi sürdüreceklerini ve gerekirse hapse girmeye hazır olduklarını ifade etmişti. Oroko, hükümetin 2013'te yaptığı toplu iş sözleşmesi gereği sağlık çalışanlarının maaşlarına yüzde 300 zam yapılacağı ve çalışma şartlarını iyileştirileceği sözünü verdiğini belirterek, bu anlaşmanın uygulanması gerektiğini vurgulamıştı.

Hükümetle 2013'te yapılan toplu iş sözleşmesi gereği maaşlarına zam yapılmasını ve sağlık sektöründe iyileştirmeye gidilmesini talep eden yaklaşık 5 bin sağlık görevlisi, 5 Aralık'ta başkent Nairobi'de protesto düzenleyerek iş bırakmıştı.

Ülkede yüz binlerce kişinin, aralık ayından itibaren devlet hastanelerinden hiçbir sağlık hizmeti alamadığı kaydedilmişti.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :