Kenya, dünya üzerindeki en büyük "vahşi göçü" bekliyor

Kenya, dünya üzerindeki en büyük "vahşi göçü" bekliyor

Doğal yaşamın en önemli merkezlerinden Kenya, her yıl temmuz-ağustos ayları arasında 1 milyondan fazla vahşi yaşam hayvanının Tanzanya'dan Kenya'ya yaptığı "büyük göçe" hazırlanıyor- Dünyanın farklı ülkelerinden birçok turist bu görsel şöleni izlemek için

NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK - Doğu Afrika ülkesi Kenya, her yıl bir milyondan fazla vahşi hayvanın hep birlikte Tanzanya'nın Serengeti düzlüklerinden başlayıp, Kenya'nın devasa safari toprakları Maasai Mara bölgesine kadar yaptığı "büyük göç yolculuğu"na hazırlanıyor.

Kenya'nın güneydoğusunda Tanzanya sınırında yer alan Maasai Mara doğal yaşam alanı aslan, leopar, çita, fil, zürafa, zebra ve antilop gibi vahşi yaşam hayvanlarının onlarca çeşidine ev sahipliği yapıyor.

Milyonlarca vahşi yaşam hayvanı her yıl, temmuz-ağustos arasında Tanzanya'daki Serengeti Milli Parkı'ndan başlayıp Kenya sınırları içindeki doğal yaşam alanı Maasai Mara bölgesine göç ediyor.

Adeta bir hayatta kalma savaşını andıran bu göç esnasında hayvanlar su ve yiyecek bulabilmek için kurak toprakları terk ederek bin 500 kilometrelik yolu katettikten sonra ardından yağmur mevsiminin başladığı Kenya topraklarına ulaşıyor.

Dev bir sürü halinde hareket eden hayvanlar, uçsuz bucaksız savanalarda birlikte ilerleyip önce Serengeti'deki Grumeti Nehri'ni, sonra da Kenya sınırlarındaki Mara Nehri'ni aşarak Kenya'ya geliyor.

Binlerce hayvan ise su ve yiyecek bulmak için çıktıkları bu yolculukta, Grumeti ve Mara nehirlerinde karşılaştıkları dev timsahlar ve diğer yırtıcılar tarafından öldürülüyor. Her yıl yaklaşık 250 bin Afrika antilobu, aç timsahların kurbanı oluyor.

Kenya'da bir süre kalan milyonlarca hayvan burada kuraklık baş göstermeye başlayınca yeniden Tanzanya'daki Serengeti düzlüklerine dönüyor. Yüzlerce yıldır tekrarlanan bu göç, her yıl yaşanıyor.

- Timsahlar da göç yolunda avlarını bekliyor

Kenya Vahşi Yaşam Servisi (KWS) Sözcüsü Paul Gathitu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu, vahşi yaşam ırkının dünya üzerindeki en büyük göçü, muhteşem bir olay. Bir milyondan fazla, Afrika antilobu, zebra, zürafa ve yırtıcıların hayatta kalmak için beraber Kenya topraklarına yaptıkları uzun bir yolculuk." dedi.

Afrika'nın diğer ülkelerinde de benzer göçlerin yaşandığını ancak dünya üzerindeki en büyük göçün Kenya ile Tanzanya arasında gerçekleştiğini kaydeden Gathitu, "Her yıl başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist bu göçe tanıklık etmek için Kenya'ya geliyor." diye konuştu.

Gathitu, turistlerin göçü çıplak gözle izleme fırsatı bulabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu gerçekten doğayı anlamak ve gözlemlemek adına harika bir fırsat. Milyonlarca hayvan bir arada hayatta kalma çabası veriyor, doğum yapan antiloplar ve onları bekleyen aç aslanlar, hayvanların birlikte çıkardıkları birbirlerinden farklı olağanüstü sesler her şey gözlerinizin önünde oluyor."

- Afrika'daki kuraklık Maasai Mara'yı da etkiledi

Gathitu, Doğu Afrika ülkelerinde olduğu gibi geçen seneden bu yana Kenya'da da kuraklık yaşandığına işaret ederek, "Kenya'da nisan ve ekim olmak üzere iki yağmur dönemi var fakat geç gelen yağmurlar ülkedeki doğal yaşam alanlarını ciddi anlamda etkiledi." ifadesini kullandı.

Maasai Mara bölgesinin mayıs sonuna kadar kurak olduğunu aktaran Gathitu, bu bölgede haziran sonuna doğru yağmurların başlamasını beklediklerini dile getirdi.

Gathitu, Kenya'da normalde temmuz ayı gibi gerçekleşen büyük göçün, bu yıl ülkede yaşanan kuraklığa rağmen biraz daha erken başladığını söyledi.

Hayvanların haziran itibarıyla Maasai Mara topraklarına girmeye başladığını ifade eden Gathitu, "Hayvanların bizim gibi bir takvimi yok. Onlar ekolojik saati takip ediyor, ne zaman geleceklerini hissediyorlar. Adeta doğayı dinliyorlar." diye konuştu.

Maasai Mara bölgesindeki bitki örtüsünün canlanmaya başladığını söyleyen Gathitu, ağustos ayında Tanzanya'daki hayvanların hemen hemen hepsinin Kenya'ya geçmesinin öngörüldüğünü söyledi.

- Göllere "taşıma su" çözümü

Gathitu ayrıca ülkenin kıyı kesimindeki Lamu eyaletinde göllerin kuruduğu bilgisini de vererek bu bölgenin çok kurak olduğunu ve kuraklığın özellikle göllerde yaşayan su aygırı gibi türleri etkilediğini vurguladı.

Kenya Vahşi Yaşam Servisi olarak kuraklığa karşı çeşitli önlemler aldıklarını anlatan Gathitu, ülkenin önemli göllerinden, kurumaya yüz tutan Lake Kenyatta'ya tankerlerle su taşıyarak gölün su seviyesinin korunmaya çalışıldığını aktardı.

Öte yandan yerel basın, Kenya'daki büyük göçü izlemeye gelen turistlerin ülkedeki otellerin birçoğunu şimdiden doldurduğunu duyurdu.

Ayrıca geçen yıl canlı olarak bazı sosyal medya platformlarından ve doğal yaşam içerikli yayınlar yapan uluslararası televizyon kanalından da yayınlanan göçün, bu yıl da canlı yayınlanması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler