Kene kabusunu yok edecek proje
'Kenelerle Biyolojik Mücadelede Kuş Yuvaları Projesi' bu yıl da etkin bir şekilde sürüyor.
Kene kabusunu yok edecek projeProje kapsamında ekolojik denge bozulmadan kenelerle mücadele yapılacak.
Türkiye'de her yaz kene vakalarının yaşanması vatandaşları yeşillik alanlara gitme konusunda şüpheye düşürüyor. Birçok vatandaş, kene korkusuyla yeşillik alanlara gitmiyor. Türkiye genelinde 2009 yılının ilk sekiz ayında bin 274 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı görülürken, bunlardan 61'i hayatını kaybetmişti. Kocaeli'nde de kene bağlı olarak ölümlerin yaşanmaması için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kenelerle biyolojik mücadele edebilmek için böcekçil kuşları kullanıyor.
Proje bünyesinde özellikle piknik ve mesire alanlarına yerleştirilen kuş yuvalarıyla böcekçil kuşların sayısı artırılarak kene gibi zararlı canlılarla doğal yöntemlerle mücadele sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, keneleri tamamen yok etmenin ekolojik dengeyi bozacağını söyledi. Ekolojik dengenin bozulmaması gerektiğinin altını çizen Poyraz, "Kuş yuvalarıyla kene gibi zararlı böceklerle beslenen kuşların sayısını artırmak istiyoruz. Böylece doğal dengeyi bozmadan kenelerin sayısının artması önlenmiş olacak." ifadelerini kullandı.
Kenelerin tamamen ortadan kaldırılmasının çok zor olduğunu ifade eden Dr. Poyraz "Dişi bir kene günde 2 bin -7 bin arasında yavru bırakabiliyor. Bu nedenle kenelerin ortadan kaldırılması çok zor. Ayrıca kullanılan ilaçlar, kenelerle beslenen karınca gibi canlıları da yok ediyor. Bu nedenle ilaçlamadan çok biyolojik mücadele yaparak olumsuz faktörlerin önüne geçmek istiyoruz." diye konuştu