KDK çocuklar için de çalışıyor

KDK çocuklar için de çalışıyor

Kamu Denetçiliği Kurumu, belediyelerin çocuk meclisleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Danışma Kurulu ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği içinde çalışarak çocuklardan gelen başvurulara da çözüm arıyor- Kurum, gelen başvurular neticesinde

TBMM (AA) - SEVAL GÜLER - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), belediyelerin çocuk meclisleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Danışma Kurulu ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği içinde çalışarak çocuklardan gelen başvurulara da çözüm arıyor. Kurum, gelen başvurular neticesinde bazı tespit ve öneriler hazırlıyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu Denetçileri, 2017 Yıllık Faaliyet Raporu kapsamında farklı alanlarda yapılan çalışmalar hakkında TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu'na bilgi verdi.

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, sunumunda kendi görev alanı kapsamında olan çocuk hakları konusundaki çalışmaları anlattı.

"18 yaşından küçüklerden direkt başvuru alan bir kamu kurumu olarak tek olduğumuzu düşünüyorum." diyen Tunçak, bu anlamda belediyelerin çocuk meclisleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki Çocuk Danışma Kurulunun üyeleriyle sıklıkla bir araya geldiklerini belirtti.

Sivil toplum kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yaparak farkındalığı artırmaya gayret ettiklerini vurgulayan Tunçak, "Çocuk başvurularında sadece çocuk haklarına odaklı uzmanlardan oluşan daha özel bir grupla beraber çalışıyoruz. Çalışmalarımızda çocuğun yüksek yararı ilkesiyle hareket etmekteyiz." dedi.

- "Eğitim sistemindeki değişikliklerde çocukların psikolojisi düşünülmeli"

Çocuk Meclislerinin ve Çocuk Danışma Kurulunun yaptığı çalışmalar ile KDK'ye gelen başvurular neticesinde bazı tespit ve önerilerin ortaya çıktığını aktaran Tunçak, bu tespit ve önerileri şöyle sıraladı:

"Eğitimdeki sistem değişikliklerinin orta ve uzun vadeli olarak çocukların psikolojisi de düşünülerek yapılması, eğitimde kalite sorunuyla ilişkili olarak eğitim kurumlarının beşeri ve fiziki altyapı eksikliklerinin giderilmesi, eğitimdeki çocuğun gelişimine odaklanan bir yaklaşımla uygulamaya geçilmesi ve çocukların en fazla talepte bulunduğu konulardan biri olan bireysel gelişimlerini destekleyici bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerinin ve uygulamalarının artırılması suretiyle çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine fırsat tanıyan bir sisteme geçilmesi. İleride toplumu oluşturacak bireylerin sağlıklı yetişmesi devlet olarak yükümlülüğümüz, birey olarak da beklenen faydadır."

- "Ulusal çocuk hakları strateji belgesi güncellenmeli"

Öğretmenlerin ve idarecilerin çocuğun yüksek yararına yer veren çok yönlü iletişim modeli oluşturmasının da öneriler arasında yer aldığına dikkati çeken Tunçak, eğitimde erişilebilirlik ilkesi çerçevesinde engelli çocukların eğitim-öğretim olanaklarının geliştirilmesinin de gerektiğini bildirdi.

Tunçak, çocuk hakları konusundaki çalışmaların önem ve yararına işaret ederek, "TBMM'de çocuk hakları konusunda daimi bir ihtisas komisyonu kurulması, ulusal çocuk hakları strateji belgesinin güncellenmesi ile çocuk hakları izleme ve değerlendirme kurulu faaliyetlerinin yeniden aktif hale getirilmesi sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde önemli konulardır." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :