"KDC, Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunuyor"

"KDC, Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunuyor"

Türkiye'nin Kinşasa Büyükelçisi Salih Boğaç Güldere:- "KDC mevcut haliyle Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunuyor"- "KDC ile 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmalarını imza aşamasına getirdik" - "KD

ANKARA (AA) – ABDOULAYE İBRAHİM BACHİR - Türkiye'nin Kinşasa Büyükelçisi Salih Boğaç Güldere, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) büyük nüfus ve zengin yer altı kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayarak "KDC, mevcut haliyle Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunuyor." dedi.

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'ya gelen Türkiye'nin Kinşasa Büyükelçisi Güldere, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

KDC'nin nüfusunun 100 milyon dolayında olduğunu belirten Güldere, "Ülke elmas, altın, bakır, uranyum, kobalt ve koltan gibi önemli doğal kaynakların rezervlerine de sahip. KDC mevcut haliyle Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunuyor. Ancak bu fırsatlar bazı riskleri de beraberinde getiriyor." diye konuştu.

Türkiye ile KDC arasındaki ticaret hacminin 40 milyon dolar civarı olduğunu kaydeden Güldere, iki ülkenin sahip olduğu potansiyele bakıldığında bunun çok düşük bir rakam olduğunu vurguladı.

Güldere, ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke arasında bu ilişkilerin hukuki altyapısının oluşturulması gerektiğine işaret ederek, Türkiye ile KDC arasında "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarının imza aşamasına geldiğini söyledi.

Büyükelçi Güldere, Serbest Ticaret Anlaşması'nın da önümüzdeki dönemde iki ülke arasında hayata geçirilebileceğini bildirdi.

Bu aşamada KDC'de yatırım yapmak isteyenlerin dikkatini iki hususa çeken Güldere, "Birincisi, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarının imzalanması. İkinci husus ise, ülkede Aralık'ta düzenlenecek seçimlerin beklenmesi." ifadelerini kullandı.

- "Elimizden gelen her türlü desteği sağlarız"

KDC'nin, madencilik ve tarım başta olmak üzere pek çok alanda büyük imkanlar sunduğunu dile getiren Güldere, Türk girişimcileri KDC'ye davet ederek, ülkenin birçok alanda ithalatı olduğunun altını çizdi ve Türk firmaların KDC'ye çok sayıda farklı ürün ihraç edebileceğini kaydetti.

Türk girişimcilere, KDC'ye anlaşmalar imzalanıp seçimler tamamlanıncaya dek gelip keşifte bulunma çağrısı yapan Güldere, "Gelişmeleri takip etsinler. Büyükelçilik olarak elimizden gelen her türlü desteği sağlarız ve bilgilendirmeleri sunarız." dedi.

- "Temennimiz ülkenin genel anlamda kalkınması"

KDC'nin dünyada en zengin yer altı kaynaklarına sahip ülkelerden biri olmasına rağmen kişi başı gelir bakımından en fakir ülkeler arasında yer almasının çeşitli nedenlerinin bulunduğunu kaydeden Güldere, "Türkiye olarak yaklaşımımız, KDC'nin kalkınmasına tanıklık ve yardım etmek. KDC halkının refahı ve mutluluğu bizim için önemli. Gayemiz, bu yöndeki sürece azami katkı sağlamaktır. Temennimiz ülkenin genel anlamda kalkınması, ülke insanının layık olduğu hayata kavuşması ve bu doğrultuda ekonomik ve siyasi ilerleme sağlanması." yorumunu yaptı.

Büyükelçi Güldere, 23 Aralık'ta yapılacak başkanlık seçimine ilişkin, ülkedeki demokratik ve seçim sürecinin öngörülmüş şekilde ilerlediğini kaydederek, "Bizim temennimiz KDC halkının iradesinin doğru ve isabetli bir şekilde seçim sonuçlarına yansımasıdır." ifadelerini kullandı.

- "KDC ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel"

Türkiye'nin KDC ile siyasi ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu vurgulayan Güldere, "KDC ile bir sorunumuz yok. Dolayısıyla iki ülke birbirlerine karşı gayet sıcak, olumlu duygular içinde." dedi.

Güldere, KDC'nin sömürgeciliğin en vahşi ve acımasızını yaşamış olması ve bunun verdiği tecrübe ışığında, dış güçlere karşı dik durma arzusunda olduğunu söyleyerek, "Bu bakımdan Türkiye'ye karşı ilgileri ve hayranlıkları fevkalade. Bilhassa da Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası düzlemde sergilediği dik, kararlı ve onurlu duruşu büyük bir hayranlıkla izleyip, kendilerine örnek almaya çalışıyorlar." diye konuştu.

KDC'nin Türkiye'ye karşı sıcak duygular besleyen ve iyi gözle bakan bir ülke olduğunu dile getiren Güldere, coğrafi uzaklık ve iletişimsizlik gibi bazı unsurların bugüne kadar iki halkın buluşmasına engel teşkil etmiş olabileceğini fakat bunların artık aşılması gerektiğini söyledi.

- FETÖ ile mücadele

Büyükelçi Güldere, KDC'nin Türkiye'nin isteği doğrultusunda ülkedeki FETÖ okullarının kapatılmasına karar verdiğini belirterek "Geçtiğimiz ay KDC Eğitim Bakanı, Maarif Vakfının davetlisi olarak ülkemize geldi ve okulun devrine ilişkin mutabakat metinlerini imzaladı." dedi.

FETÖ ile mücadelede ısrarlı, kararlı ve azimli sayısız girişimde bulunduklarını dile getiren Güldere, şunları kaydetti:

"Bunları yaparken Maarif Vakfı'nın KDC'deki koordinatörüyle mesai birliği yaptık. Biz yolumuzda ilerlerken önümüze sürekli mayınlar çıkarttılar. Biz o mayınları teker teker teşhis ettik ve üzerlerine basmadan onları etkisiz hale getirdik. 3 Eylül'de yeni eğitim yılı başlıyor. Yeni okul yılını biz, okulun yeni adıyla gerçekleştireceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :