Kazakistan'ın petrol rezervi 4,8 milyar ton

Kazakistan'ın petrol rezervi 4,8 milyar ton

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın alınabilir petrol rezervinin bu yılın ocak ayı itibarıyla 4 milyar 847 milyon ton olduğu bildirildi.Kazakistan Enerji Bakanı...

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın alınabilir petrol rezervinin bu yılın ocak ayı itibarıyla 4 milyar 847 milyon ton olduğu bildirildi.

Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, bu yılın ocak ayı itibarıyla ülkedeki alınabilir petrol rezervinin 4 milyar 847 milyon ton olduğunu söyledi.

Bozumbayev, bu rezervin yüzde 75'inin Kaşagan, Karaçaganak ve Tengiz petrol madenlerinden oluştuğunu aktardı.

Ayrıca ülkede 270 hidrokarbon madeni bulunduğuna dikkati çeken Bozumbayev, "Bugüne kadar hidrokarbon madenciliği alanındaki sözleşme sayısı 210'a ulaşmıştır." dedi.

Bozumbayev, maden alanlarının keşfedilmesine yatırım çekilmesi için uygun koşulları oluşturma çalışmalarının yürütüldüğüne işaret ederek, bakanlığın Avrasya projesi kapsamında uzmanlarca 40 milyar ton hidrokarbon bulunduğu söylenen Hazar Havzası'nın aşırı derinliklerinin araştırılarak daha sonra kuyunun sondajlanmasının planlandığını kaydetti.

Ayrıca Kazmunaygaz ulusal petrol şirketi ile petrol ve doğalgaz potansiyelini araştırma amaçlı Hazar Havzası'nın derin seviyelerini inceleme işlerinin sürdüğünü ifade eden Bozumbayev, bunların sonucunda gelecekli alanların belirlenerek, keşif bloklarının portfolyosunun oluşturulacağını dile getirdi.

Deniz projelerinin uygulanmasının aktifleştirildiğine değinen Bozumbayev, "Bakanlığımız Orta Hazar, Kalamkas ve Hazar gibi lisanslı madenlerin ortak kullanılması konusu üzerinde çalışıyor. Ayrıca Tsentralnoye, Hvalınskoye ve Kurmangazı madenlerinin ortak geliştirilmesiyle ilgili Rusya ile görüşmeler yapılıyor." diye konuştu.

Bakan Bozumbayev, 2017 yılında 60'tan fazla yer altı kaynağının açık satışa çıkarılacağını anlatarak, bakanlığın aldığı tüm kapsamlı tedbirlerin Kazakistan mevzuatını uluslararası standartlara uygun hale getirmenin yanı sıra jeoloji alanının gelişmesi için elverişli idari ve mali ön koşulları sağlayacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :