Kazakistan'da savaş sanatından evrilen geleneksel oyun: Kökpar

Kazakistan'da savaş sanatından evrilen geleneksel oyun: Kökpar

Savaşçıların attan inmeden yaralı arkadaşını kurtarma veya yere düşen kılıcı alma becerilerini geliştirmek için kullanılan savaş sanatı Kökpar, bugün Kazakistan'ın önemli geleneksel sporlarından biri olarak kabul ediliyor - Kökpar'da, oyuncular, oyun alan

NUR SULTAN (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'da geleneksel atlı oyun Kökpar, ulusal ve uluslararası spor etkinlikleriyle yaşatılmaya çalışılıyor.

Orta Asya Türk halklarına özgü Kökpar, Kırgızlarda Kökbörü veya Ulak Tartış, Türklerde Buzkaşı ismiyle de biliniyor.

Aslında bir savaş eğitim metodu olan Kökpar, zamanla 8 ya da 12 kişilik iki takımın yarıştığı geleneksel atlı bir oyuna dönüşmüş.

Kökpar'da, oyun sahasının etrafına, arasında 300-400 metre olacak şekilde iki daire çiziliyor. Atlı oyuncular, oyun alanının ortasına atılan başı kesik oğlağı kapmak için yarışıyor.

Oyuncular, 2017'den bu yana zaman zaman keçeden yapılma figürü de kullanılan oğlağı yerden alıp rakibinin dairesine atmaya çalışıyor.

- Savaş sanatı Kökpar

Uzmanlar, bir savaş sanatı olarak ortaya çıkan Kökpar'ın, savaşçıların attan inmeden yaralı arkadaşını kurtarma veya yere düşen kılıcı alma becerilerini geliştirmek için uygulandığını söylüyor.

Bir rivayete göre ise kelime anlamı "gök kurt" olan Kökpar'ın, kurtların grup halinde avlanmaları ve oynamalarından esinlenilerek ortaya çıktığı belirtiliyor.

- Her yıl şampiyonası yapılıyor

Sovyetler döneminde de unutulmayan Kökpar, Kazakistan'ın, 1991'de bağımsızlığını kazanmasıyla daha geniş bir kitleye yayıldı.

Kültür ve Spor Bakanlığı ile Etnospor Derneği, bugün geleneksel spor oyunlarının lokomotifi olarak kabul edilen Kökpar'ın tanıtımı için her yıl ulusal spor müsabakaları ve festivaller düzenliyor.

2013'te 8 ülkeden takımların katıldığı Birinci Asya Kökpar Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Kazakistan, bu geleneksel oyunu evrensel boyutta tanıtmak için 2017'de Birinci Dünya Kökpar Şampiyonası düzenledi.

Şampiyonaya, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeden Kökpar takımları katıldı.

Asya Milli At Oyunları Gençlik Şampiyonası'nın ilki de geçen yıl Kazakistan'ın Almatı kentinde yapıldı.

Kazakistan ve diğer Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde geleneksel atlı oyunların gelişmesine İstanbul merkezli Dünya Entospor Konfederasyonu da katkı sağlıyor.

Kazakistan Geleneksel Spor Oyunları Derneği Başkanı Bekbolat Tleuhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede Kökpar, okçuluk, aşık atmak ve diğer tüm geleneksel oyunların hızla geliştiğini belirterek "Bu oyunlar tüm Türk haklarının ortak değeridir." dedi.

Tleuhan, geleneksel sporların yaşatılmasına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının büyük destek verdiği dile getirdi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :