Kazakistan-Türkiye ticari ilişkileri

Kazakistan-Türkiye ticari ilişkileri

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Uyanık: - “Türk özel sektörü, kardeş Kazakistan’ın yatırım imkanlarının geleceğine ve ekonomisine olan güvenini somut bir biçimde ortaya koymaktadır” - “Hedefimiz iki ülke arasındaki ticari ilişkileri tarihi ve kültürel bağl

ASTANA (AA) – Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Türk şirketlerinin Kazakistan’da şirket kurmakla ülkenin yatırım imkanlarının geleceğine ve ekonomisine olan güvenini ortaya koyduğunu bildirdi.

Büyükelçi Uyanık, kağıt üretimi yapan bir Türk fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın Türkiye için her zaman kardeş ve dost bir ülke olduğunu belirterek, "Kökümüz bir. Biz inanıyoruz ki geleceğimiz de bir. Anadolu nasıl bizim ana vatanımız ise biz buralara ata yurdumuz olarak bakıyoruz." dedi.

Geçen hafta başka bir Türk şirketinin açılışına katıldığını anımsatan Uyanık, "Türk özel sektörünün yaptığı yatırımlar, kardeş Kazakistan’ın yatırım imkanlarının geleceğine ve ekonomisine olan güvenini somut bir biçimde ortaya koymaktadır." İfadesini kullandı.

Uyanık, Kazakistan’daki Türk firmalarının yatırım hacminin milyar dolarlara ulaştığını vurgulayarak, "Aynı zamanda Türk şirketleri 10 binleri bulan Kazakistan vatandaşına istihdam imkanı sağlamaktadır." diye konuştu.

Türkiye’nin, Kazakistan müteahhitlik sektöründe önde gelen ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Uyanık, "Türk firmaları 20 milyar doları aşkın müteahhitlik projelerini üstlenmiş durumda. Hedefimiz iki ülke arasındaki ticari ilişkileri tarihi ve kültürel bağlarımıza yakışacak bir şekilde en yüksek seviyelere çıkarmaktır." değerlendirmesini yaptı.


- "14 milyon dolarlık yatırım yaptık"


Temizlik kağıdı üretimi yapan Türk şirketinin Tüketim Ürünleri Grubu Başkanı Hakan Uyanık ise gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 yıldır üretimlerini Kazakistan’ın güney bölgesindeki Almatı şehrinde yaptıklarını vurgulayarak, “Yatırımlarımızı genişletmek için Almatı’daki tesisimizi kapattık ve Astana’daki yeni tesisimize 14 milyon dolarlık yatırım yaptık.” dedi.

Astana’daki tesisi Rusya’ya da ihracat yapmak için kurduklarına işaret eden Uyanık, yakın zamanda satışa başlayacaklarını söyledi.

Uyanık, Kazakistan Hükümeti tarafından kendilerine arazi tahsis edildiğini ifade ederek, "Kazakistan’ın geleceğine güveniyor, bölgesinde lider bir ülke olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kazakistan’da bin 500’den fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler