Kazakistan-Kırgızistan ilişkileri

Kazakistan-Kırgızistan ilişkileri

Kazakistan’ın Bişkek Büyükelçisi Bozcigitov: - "Ülkelerimizin bağımsızlık sürecinde Cumhurbaşkanımızın Kırgızistan’ı 27 kez resmi ziyaret etmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin kalkınmasına önem verdiğini gösteriyor” - "Orta Asya’nın sosyo-ekonomik kalkın

ASTANA (AA) - Kazakistan’ın Bişkek Büyükelçisi Ayımdos Bozcigitov, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ülkesinin bağımsızlığını kazanmasından sonraki 25 yıl içinde Kırgızistan’a 27 kez resmi ziyarette bulunmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin kalkınmasına önem verdiğini gösterdiğini söyledi.

Bozcigitov, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, Nazarbayev’in ''Kazakistan ile Kırgızistan arasında çözülmeyen sorun olmaması gerektiği" sözlerini hatırlatarak, “Ülkelerimizin bağımsızlık sürecinde Cumhurbaşkanımızın Kırgızistan’ı 27 kez resmi ziyaret etmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin kalkınmasına önem verdiğini gösteriyor.” dedi.

Kazakistan ile Kırgızistan arasında herhangi bir anlaşmazlık olmadığını belirten Bozcigitov, iki ülkenin her zaman birbirlerini desteklediğini ifade etti.

Bozcigitov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2017-2018 dönemi geçici üyesi seçilen Kazakistan’ın Orta Asya’daki radikalizm ve terörizmle mücadele, bölge güvenliği, ekonomik ve çevre konularının yanı sıra su sorunlarını BMGK platformunda çözmeyi hedeflediğine işaret ederek, “Bu hedefin yerine getirilmesinde bölgedeki ülkelerin, özellikle Kırgızistan’ın rolü artacaktır.” İfadesini kullandı.

- 1,5 milyar Kazak yatırımı

Petrol fiyatlarının düşmesi sonucu meydana gelen dünya ekonomik krizinin iki ülke arasındaki ticaret hacmini etkilediğini kaydeden Bozcigitov, Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki 1 milyar dolar ticaret hacminin 2015 yılından sonra 600 milyon dolara düştüğünü, 2016 yılının 11 ayının verilerine göre ticaret hacminin 700 milyon dolar olduğunu aktardı.

Bozcigitov, Kırgızistan’da 300’den fazla Kazak-Kırgız firmasının bankacılık, inşaat, tarım, turizm ve başka alanlarda faaliyet gösterdiğini, ayrıca Kırgızistan’da ilk beş yatırımcı ülkenin içinde olan Kazakistan’ın bugüne kadar 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

Kırgızistan topraklarından geçen nehirlerin Orta Asya su kaynağının yüzde 30’unu oluşturduğunu aktaran Bozcigitov, “Orta Asya’nın sosyo-ekonomik kalkınması su kaynaklarına bağlıdır. Dolayısıyla su kaynaklarının kullanılmasındaki hedeflerden biri de sınır ötesindeki nehirlerin eşit bir şekilde paylaşımının sağlanması için tedbirlerin alınmasıdır.” diye konuştu.

Ayrıca Bozcigitov, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye olmasıyla süt ve et ürünlerinin ihracat miktarının arttığını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler