
Kayısı Hasadı Başladı: İlk Ürün 500 TL’den Satıldı!
Türkiye'nin sofralık kayısı üssü Mersin Mut’ta açıkta ilk hasat yapıldı. İlk ürün kilosu 500 TL’ye satılırken, fiyatların hasat yoğunlaştıkça 200-250 TL bandına gerilemesi bekleniyor.
Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminde ilk sırada yer alan Mersin’in Mut ilçesinde açıkta ilk kayısı hasadı gerçekleştirildi. Türkiye’nin önemli yaş meyve-sebze merkezlerinden olan Mut’ta bu yılın ilk turfanda kayısıları tezgaha çıktı.
Üretici İshak Akdağ, açık hava üretiminden elde ettiği ilk kayısıları 500 TL’den sattığını açıkladı. İlk ürünler, halde 400-500 TL arasında alıcı bulurken, önümüzdeki günlerde hasadın artmasıyla birlikte fiyatların 200-250 TL bandına gerilemesi bekleniyor.
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, ilçede 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretildiğini belirterek, bu yıl don olayları nedeniyle beklenen 250 bin ton rekoltenin yaklaşık 200 bin tona düşebileceğini ifade etti.
Coğrafi işaretli ve mikroklima özelliğine sahip Mut kayısısı, hem iç piyasada hem ihracatta yoğun ilgi görüyor. Yılmaz, “Don vurmamış olsaydı bu yılki üretim 250 bin ton olacaktı. Şu an 200 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz” dedi.
Mersin Mut, her yıl olduğu gibi bu yıl da sofralık kayısı üretiminde Türkiye'nin lideri konumunu sürdürüyor.
Kaynak: