Kavurucu sıcak altında tarlada ekmek mücadelesi

Kavurucu sıcak altında tarlada ekmek mücadelesi

Hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aştığı Çukurova'da, genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen tarım işçileri, ramazanda da 40-50 lira yevmiyeyle günde 12 saat çalışmayı sürdürüyor- Günün ilk ışıklarıyla tarım arazilerinin yolunu tutan işçile

ADANA (AA) - İBRAHİM ERİKAN - Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Adana'da, 40-50 lira yevmiyeyle günde 12 saat çalışan tarım işçilerini, en çok hissedilen sıcaklığın 40 dereceye varması zorluyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen işçiler, hasatların yoğunlaştığı yaz aylarını, tarlaların yakınlarına kurdukları çadırlarda geçiriyor.

Günün ilk ışıklarıyla tarım arazilerinin yolunu tutan işçiler, kavurucu sıcak ve bunaltıcı neme rağmen tarlalarda 40-50 lira yevmiye karşılığı 12 saat çalışıyor.

Yörede yetişen patates, domates, biber, kavun ve karpuz tarlalarında çalışan işçileri, en çok ramazan ayının son günlerinde hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aşması zorluyor.

Aralarında oruç tutanların ve Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacıların da bulunduğu işçiler, ekmek parası için zorlu yaşama katlanıyor.

Şırnak'tan gelen ve Adana'da patates tarlasında çalışan Hasan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ve çocuklarıyla kente çalışmaya geldiklerini söyledi.

Sabah saat 04.00'te tarlaya gittiklerini ve 16.00'ya kadar çalıştıklarını belirten Uçar, "Bu sıcaklarda da çok zorlanıyoruz ama bizimki ekmek davası. Halimiz ortada, hava sıcak. Buna rağmen 12 saat çalışıyoruz." dedi.

Şırnaklı işçilerden Elif Kıraç, sabah erkenden kalkarak tarlaya geldiklerini, işin yoruculuğundan çok sıcak hava ve nemin kendilerini zorladığını dile getirdi.

- Suriyeli kadınlar da tarlada

Suriyeli Şael Hacı da yaklaşık 5 yıl önce iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığındığını dile getirdi.

Tarlada kadın olarak çalışmanın zorluğunu anlatan Hacı, gözyaşları içerisinde "Burada sabahtan akşama kadar zorlukla çalışıyoruz. Sıcağın altındayız. Arkadaşlarımız da aynı durumda. Allah'tan yardım istiyoruz, biz Suriye'nin düzelmesini ve tekrar oraya dönmeyi istiyoruz." dedi.

Şanlıurfalı tarım işçisi Haşim Kırlı, 10 senedir Adana'ya tarlalarda çalışmaya geldiklerini belirterek, uzun bir mesaileri olduğunu ve sıcaklarda çok zorlandıklarını dile getirdi.

İşçilerden Mehmet Kılıç ise bu kadar zor şartlarda çalışmalarına rağmen kazançlarının düşük olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :