Kavala ile Engin'in mesajları Cumhuriyet gazetesi davasında

Kavala ile Engin'in mesajları Cumhuriyet gazetesi davasında

FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala'nın, sanık Aydın Engin ile mesajları dava dosyasına girdi- Sanık Engin'in Kavala'ya gönderdiği mesajdan: - "Ceza

İSTANBUL (AA) - Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin 5'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı davanın tutuksuz sanığı Aydın Engin'in, FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala ile mesajlaşmaları, dava dosyasına girdi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, dosyaya gelen evrakları okudu.

Bu davanın sanığı Aydın Engin'in, FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve halen sorgusu devam eden iş adamı Osman Kavala'ya WhatsApp üzerinden yazdığı mesaj, dosyaya ulaştı.

Engin'in, Kavala'ya yazdığı mesajda şu ifadeler yer aldı:

''11 ayın sonunda mali darboğazın en dar noktasına geldik. Maaşları ödemekte zorlanıyoruz. Kalıcı bir çözüm için Avrupa Birliği fonlarına ya da benzer kaynaklara başvurup destek istemeyi düşündüm. Cumhuriyet, son bir yıl boyunca AB ülkeleri medyasının ve siyasetinin en tepelerinden büyük ilgi gördü. Konumum gereği ev sahipliğini yaptığım, onlara ben bilgi verdiğim için bunun dolaysız tanığıyım. Bu yüzden AB fonlarından ya da AB ülkelerindeki meslek örgütlerinden ya da sivil toplum örgütlerinden Cumhuriyet'e mali destek için koşulların çok elverişli olduğu kanısındayım."

- "Rastgele biri bunu beceremez. Senden (Kavala) bu yüzden istiyorum"

Sanık Engin mesajının devamında Kavala'ya hitaben, "Brüksel'e gitsen ve bu fonlarla ilgili neyi nasıl yaparız, ne gibi projeler sunmalıyız ve hangi fonlara başvurmalıyız gibi konularda ön görüşme ve bilgilenmeyi üstlensen? Ceza davası ve vakıf davasından yenilmeyeceğiz ama mali darboğaza yenik düşebiliriz. O yüzden AB yetkilileri ile görüşmede mali destek için, aksi takdirde Cumhuriyet'in susacağını iyice anlatmak ve açıklamak gerek. Yani rastgele bir tanıdık bunu beceremez. Bunu senden istemem işte bu yüzden." yazdığı belirtildi.

Mesajda, Aydın Engin'in görüşme talebinin de yer aldığı, bu talebe Kavala'nın da yine mesajla yanıt vererek kabul ettiği aktarıldı.

Söz konusu mesajlara, gözaltında bulunan Osman Kavala'nın el konulan cep telefonunda yapılan incelenme sonucunda ulaşıldığı kaydedildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, yazışmaları, Aydın Engin yönünden ilgili olduğu gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesinin bazı yazar ve yöneticilerine yönelik açılan davaya bakan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği öğrenildi.

- Can Dündar - Osman Kavala

Mahkeme Başkanı Dağ, davanın firari sanığı Can Dündar ile Osman Kavala arasındaki WhatsApp konuşmalarını da okudu.

Bu arada, duruşmada bazı taleplerde bulunan Cumhuriyet Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, sanıklar Ahmet Şık, Ahmet Kemal Aydoğdu, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Emre İper'in tutukluluğun devamına karar verilmesini talep etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :