Katar'dan UNESCO Genel Sekreterliği oylaması açıklaması

Katar'dan UNESCO Genel Sekreterliği oylaması açıklaması

Katar Dışişleri Bakanlığı: "Bu Katar'ın bölgesel ve ulusal alandaki iyi ilişkilerini ve prestijli statüsünü yansıtmaktadır"

DOHA (AA) - Katar, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), Genel Sekreterliğine aday olan ve son oturumda seçimi iki oy ile kaybeden Katarlı Hamad bin Abdoulaziz Al-Kawari'nin ülkeleri için gurur kaynağı olduğunu ve tüm aşamalardan "dürüstük ve onur" ile geçtiğini açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, adaylarının UNESCO seçimlerinin 5'inci turuna kadar gelme başarısının, uluslararası arenada Katar'ın sahip olduğu itibarı temsil ettiği ifade edildi.

UNESCO Genel Sekreterliğine Eski Fransa Kültür Bakanı Audrey Azoulay'in seçilmesinin ardından, Katar Emiri Şeyh Temim'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tebrik mesajı gönderdiği belirtildi.

Açıklamada Katarlı aday Kavari'nin ilk dört oturumda yarışmayı önde tamamladığı, ancak son oturumda 28 oy alarak, Genel sekreterliği 2 oy fark ile kaçırdığı akatarılırken, "Bu Katar'ın bölgesel ve ulusal alandaki iyi ilişkilerini ve prestijli statüsünü yansıtmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca bazı üye devletlerin siyasi şantajları ve sonuçsuz girişimlerine rağmen, seçimlerin şeffalık ve bütünlük ile gerçekleştiğine işaret edildi.

Arap ülkeleri ise, 195 üyeli örgütün tarihinde ilk kez bir Arap'ın genel sekreter seçilmesi gerektiğini savunurken, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki sorunlar nedeniyle bazı Arap ülkelerinin Fransız adaya oy verdiği tahmin ediliyor.

Katarlı adayın, seçimin 2 kişinin yarışacağı son turuna katılmayı garantilemesinin ardından, Azoulay öğleden sonraki oturumda, Mısırlı Moushira Khattab ile yarışmış ve onu 6 oy farkla geçmeyi başararak son tura kalmıştı.

Eski Fransa Kültür Bakanı Audrey Azoulay, Kawari ile katıldığı yarışın son turunda ise 58 oyun 30'unu alarak 2 oy farkla seçimi kazanmıştı.

Azoulay, 2016-2017 yıllarında Sosyalist Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Kültür Bakanlığı görevini yürütmüştü.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler