Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar, 5 haftadır duran helyum gazı ihracatına alternatif güzergahlar üzerinden yeniden başladı

DOHA (AA) - Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in abluka uyguladığı Katar'ın 5 haftadır duran helyum gazı ihracatına alternatif güzergahlar üzerinden yeniden başladığı bildirildi.

Katar merkezli Al Jazeera kanalının haberine göre, teknoloji, sanayi, tıp ve havacılık alanlarında kullanılan helyum gazı üretiminde ABD'den sonra dünyada ikinci sırada yer alan Katar, abluka nedeniyle bir süre duran ihracatına yeniden başladı.

Nakliyenin Suudi Arabistan ve BAE üzerinden yapılması nedeniyle abluka akabinde sınırların kapatılmasıyla helyum gazı fabrikasında çalışmalara ara verildi. İhracatın durması dünya çapında gaz teminatında açığa yol açtı.

Dünyadaki helyum gazının 4'te 1'ini ihraç eden Katar, alternatif yollar bularak üretime yeniden başlarken, yeni güzergaha ilişkin bilgi verilmedi.

Uzmanlar ise yeni ihracatın Umman Limanı üzerinden yapılabileceğini, ancak ablukadan önceki gibi normal seyrini almasının haftalar sürebileceğini öngördü.

Katar Petrolleri şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Saad Şeride el-Kabi, daha önce yaptığı basın açıklamasında, müşterilere giden bazı konteynerlerin alıkonulduğunu ancak bu durumun çözülerek alternatif yolların bulunduğunu belirtmiş ve imalatçıların çalıştığını ifade etmişti.

Yıllık yaklaşık 2 milyar metreküp sıvı helyum gazı üreterek dünya piyasasının yaklaşık 4'te 1 ihtiyacını karşılayan Katar, gazı kara yoluyla Suudi Arabistan'dan BAE'ye ve BAE'nin Cebel Ali Limanı'ndan da dünyaya ihraç ediyordu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn yönetimlerinin Doha ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Söz konusu 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler