Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan: "Doha'dan olumsuz yanıt gelmesi durumunda verilecek cevap, egemen devletlerin karşı tarafa yönelik uluslararası hukuk çerçevesinde başvurabildiği icraatlardan olacaktır"

ABU DABİ (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Doha'nın talepleri olumsuz yanıtlaması durumunda Katar ile ilişkilerini kesen ülkelerin muhtemel cevabının "uluslararası hukuk çerçevesinde" olacağını söyledi.

Al Nahyan, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile BAE'nin başkenti Abu Dabi'de basın toplantısı düzenledi. Katar'la ilişkilerini kesen ülkelerin bundan sonra hangi adımları atacağına dair soru üzerine Al Nahyan, "Kuveyt'ten, dün Katar'dan aldığı belgeyi bekliyoruz. Söz konusu belgeyi görüp aramızda tartıştıktan sonra karara varacağız. Dolayısıyla sonraki adımlar hakkında konuşmak için henüz çok erken." dedi.

BAE'li Bakan "Gelecekte ne tür adımların olacağına dair konuşmak istemiyorum. Ancak Doha'dan olumsuz yanıt gelmesi durumunda verilecek cevap, egemen devletlerin karşı tarafa yönelik uluslararası hukuk çerçevesinde başvurabildiği icraatlardan olacaktır." diye konuştu.

Al Nahyan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bölgede maalesef kardeş Katar'ın (teröre) göz yumduğu, barındırdığı ve teşvik ettiğini gördük. İlişkileri kesme kararıyla, Doha yönetiminin teröre destek ve teşvik vermesi ile kucak açmasına hayır diyoruz."

Katar krizini görüşmek üzere 3 gün sürecek Körfez turuna dün Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretle başlayan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in BAE'nin ardından Katar ve Kuveyt'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin, ambargo uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın daha önce kendilerine ilettiği 13 maddelik talep listesine yönelik cevabını dün Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'a teslim etmişti.

Kuveyt'in de ayrıntıları hakkında bilgi verilmeyen cevabı bu gece yarısından önce iletmesi bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler