Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalanlar, bağımsızlık girişimlerinin İspanyol hükümetinin itirazı sonrasında Anayasa Mahkemesinin kararlarıyla iptal edilmesine karşı gösteri düzenledi

MADRİD (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı siyasi ve sivil gruplar, bu zamana kadar yaptıkları girişimlerin İspanyol hükümetinin itirazları sonrasında Anayasa Mahkemesince iptal edilmesine karşı gösteri düzenledi.

Katalonya'da ayrılıkçı 50 kadar dernek, sendika ve bağımsızlık yanlısı siyasi partinin çağrısıyla Barcelona kent merkezinde toplanan binlerce kişi, "Haklar iptal edilemez" pankartı arkasında yürüdü. Gösteriye katılanların arasında Katalonya özerk yönetim parlamento başkanı Carme Forcadell, Katalonya Başkan Yardımcısı ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi lideri Oriol Junqueras da yer aldı.

Katalonya'da 2011 yılından bu yana devam eden bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında 9 Kasım 2014 tarihinde Katalonya'da yapılan, ayrılıkçılık yanlısı, yasa dışı referandum başta olmak üzere Katalan parlamentosunda kabul edilen bağımsızlık sürecini içeren tüm karar metinleri ve yasal girişimler bu zamana kadar İspanyol hükümetinin yaptığı itirazlar sonrasında Anayasa Mahkemesinin aldığı kararlarla iptal edilip geçersiz sayıldı. Katalonya özerk yönetim parlamentosunun son olarak "Sosyal Acil Yardım Yasası" adı altında çıkarttığı yerel yasa da İspanyol hükümetinin yaptığı itirazın Anayasa Mahkemesince kabul edilmesi sonrasında geçici tedbir getirilerek askıya alınmıştı. Söz konusu yasa, Katalonya'daki ipotek mağdurlarının evden çıkarılmalarını tamamen önlemeyi ve boş tutulan evlerin yoksul ailelere tahsil edilmesini öngörüyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler