Kasko nasıl ucuza gelir?

Kasko nasıl ucuza gelir?

1 Nisan itibariyle yürürlüğe giren ve kara araçları kasko sigortası hakkındaki değişiklikler ile birlikte artık serbest kasko dönemi başladı

Trafikte seyreden araçlar için kasko yapılırken 4 farklı seçenek sunuluyor. Araç sahipleri istedikleri kaskoyu yaptırabiliyor.

Hazine Müsteşarlığı’nın araç sahipleri ile sigorta şirketleri arasındaki ihtilafları ortadan kardırmak amacıyla yaptığı yenileme sonucunda kasko sigortası tüketiciye ‘dar kasko’, ‘kasko’, ‘genişletilmiş kasko’ ve ‘tam kasko’ alternatifleriyle sunuluyor. Yapılan bu değişiklik ile birlikte artık vatandaşlar istedikleri kaskoyu seçebilecekler. Yeni düzenleme ile birlikte bazı değişikliklerin olduğunu belirten Vista Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Yetkilisi İbrahim Can, yenilikler hakkında bilgi verdi.

SİGORTA BEDELİ POLİÇEDE YER ALMAYACAK

Bundan sonra fiyatlamanın poliçede yer almayacağını belirten Can, “Fiyatlama, Türkiye Sigortalar Birliği araç kasko değer listesi üzerinden yapılacak. Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır” dedi. Poliçede belirtilen araçta, standardın dışında yer alan donanım ve aksesuarlar için, sigorta yaptıran tarafından beyan edileceğini söyleyen Can, “Bu donanım ve aksesuarlarda teminat kapsamına giren herhangi bir hasar olması durumunda beyan edilen sigorta bedelinden farklı olduğunun tespit edilmesi halinde TTK’nin 1462. maddesi çerçevesinde eksik/aşkın sigorta uygulanır” diye konuştu.

KALABALIK İLLER DAHA RİSKLİ

Trafik sigortasında pirimi etkileyen bazı faktörlerin bulunduğuna dikkat çeken Can, bunların başında aracın il plakalı olmasını söylüyor. Can, bazı illerin yoğun trafik nedeniyle riskli olmasından dolayı pirim tutarının da yüksek olduğunu söyledi. Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktörün de araca ne kadar süredir sahip olunduğu olduğunu ifade eden Can, “Bu durum nedeniyle araç sahipliğimiz arttıkça geçen her bir poliçe yenilememiz bir alt basamakta olacaktır. 3. yılın sonunda ise bu basamaklandırma tabana inmiş olacak ve diğer faktörler de lehimize ise araç sigortamız en uygun fiyat olarak bize yansıyacaktır” dedi.

İŞTE SİGORTAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER:

1 - Bu faktörlerin başında aracın hangi il plakalı olduğudur. Bazı iller özellikle yoğun trafik ve başka nedenlerden dolayı riskli görüldüğü için buraların prim tutarı daha yüksektir. Primi etkileyen bu durum il trafik hasar yoğunluğu olarak adlandırılmaktadır.

2 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de aracın daha önce kusurlu bir şekilde herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı, kusurlu kazaya karışmış ise kusurlu kaza sayısıdır. Kusurlu bir şekilde bir veya daha fazla sayıda kazaya karışmış olan motorlu taşıtların trafik sigortası primi hiç kaza yapmayan motorlu taşıtlara göre daha fazla olacaktır. Hiç kazaya karışmayan motorlu taşıtın hasarsızlık indirimi alacağı unutulmamalıdır. Zorunlu trafik sigortası priminin artmasında veya azalmasında etkili olan kazaya karışılması veya hiç kaza yapılmamış olması durumu araç satılana kadar devam etmektedir. Araç satıldıktan sonra motorlu aracı alacak olan kişinin zorunlu trafik sigortası primi belirlenmesinde geçmişte yapılan hasarsızlık indirimleri veya prim artırımı uygulaması kesinlikle etkili olmayacaktır.

3 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de aracın mülkiyetinin Şahıs veya Ticari Bir Şirket üzerine kayıtlı olup olmadığıdır. Ticari İşletme ( Şirket) üzerine kayıtlı olan araçların kullanım sıklığının fazla olduğu var sayılarak olası kazaya karışma riski yüksek görülmekte bu durumda fiyata artı olarak etki etmektedir.

4 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de Araç Şahıs üzerine ve araç sahipliği ilk kez oluyorsa araç sahibinin yaşının 29 ve daha alt yaşta olması fiyata etki etmektedir. Yapılan araştırmalarda 29 yaş ve altındaki araç sahiplerinin kazaya karışma riski daha fazla olduğu görülmektedir.

5 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de araç türünün ne olduğudur. Yani araç oto, kamyonet, minibüs, kamyon, otobüs gibi tr farklılığı da fiyata etki eden bir unsurdur.

6 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de sahip olduğumuz araca ne kadar süredir sahip olduğumuzdur. Bu durum nedeniyle araç sahipliğimiz arttıkça geçen her bir poliçe yenilememiz bir alt basamakta olacaktır. 3. Yılın sonunda ise bu basamaklandırma tabana inmiş olacak ve diğer faktörlerde lehimize ise araç sigortamız en uygun fiyat olarak bize yansıyacaktır.

7 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de araca ait poliçemizin gününde yenilenmesidir. Gecikmeler fiyata olumsuz yansımaktadır. Gecikmeler ay olarak hesap edilmekte ve geciken her bir aya fiyata ek olarak her bir ay için % 5 Olarak ilave şeklindedir. Bu gecikme poliçenin gününde yenilenmesi şartıyla diğer yıllara yansımamaktadır.

8 - Trafik sigortasının primini etkileyen bir diğer faktör de Araç sahibinin ikametgâhının neresi olduğudur. Bu durumu göre yukarıda belirtildiği üzere araç kaza yoğunluğu illere göre farklılık arz ettiği gibi aynı il içinde merkez ilçe dışındaki ilçelerde de kaza yoğunluğunun az veya fazla oluşuna bağlı da fiyat farklılığı olabilmektedir. Bu

durum ilimizde çevre ilçelerdeki kaza yoğunluğunun az olmasına bağlı olarak çevre ilçelerde yaklaşık olarak fiyatlar % 10 daha uygundur. Özge Demirtaş-Memleket

Etiketler :