Kasım ayı işsizlik rakamları

Kasım ayı işsizlik rakamları

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "Kasım ayında sezonsal artış beklediğimiz bir dönemde işsizliğin yerinde sayması memnuniyet vericidir"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayında sezondan kaynaklı artış bekledikleri bir dönemde işsizliğin yerinde saymasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

"Kasım ayında sezonsal artış beklediğimiz bir dönemde işsizliğin yerinde sayması memnuniyet vericidir" diyen Ayhan, "Her ne kadar hala gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında geride olsak da işgücüne katılma oranının yüzde 51,2 ile bir evvelki yılın üzerinde gerçekleşmesini de olumlu değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

- "Kocaeli'de işsizden çok işçi talebi var"

İŞKUR'un son verilerine göre, Kocaeli'de işsiz veya işi olanları kapsayacak şekilde kayıtlı iş arayanların toplam sayısının 154 bin 451 olduğuna işaret eden Ayhan, şunları kaydetti:

"Sadece işsizlerin sayısı ise 49 bin 363 kişi. Açık iş ilanı ise 57 bin 600 kişi. Veriler işsiz sayısından daha fazla işveren talebi olduğunu gösteriyor ama diğer taraftan işi de olsa ya da emekli olup 96 bin 851 kişinin de iş aradığını gösteriyor. Kocaeli'de sanayi kuruluşlarının talep ettiği işçi sayısı İŞKUR tarafından açıklanan işsiz sayısından fazla. Kocaeli'de işsizden çok işçi talebi var. Yani Kocaeli'deki işsizlerin tamamını işe yerleştirsek bile üretici kuruluşların işçi talebi karşılanmamış olacak. Bu nedenle Türkiye'de işsizliği değerlendirirken bu gerçeğin altında yatan nedenlere bakmalıyız."

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ayı bütçe rakamlarına da değinen Zeytinoğlu, bütçe gelirlerinin yüzde 16,5 ile enflasyonun üzerinde artmasını olumlu bulmalarına rağmen giderlerdeki artışın enflasyonun 8 puan üzerinde gerçekleştiğini gördüklerini vurguladı.

Ayhan, yılın sonunda denk bütçenin yakalanması için giderler tarafında daha tutucu olunması gerektiğine inandıklarını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :