Karz-ı hasen çok güzel

Bir şeye Allah güzel der de güzel olmaz mı?

Borç vermek güzel olur mu?

Allah güzel olur derse olur.

Kazancınız verdiğinizden çok daha fazla olursa borç vermek tabi ki güzel olur.

Karz-ı hasen; Kişinin kazancının bir kısmını bir başkasının ihtiyacını gidermesi için geri almak şartıyla vermesidir.

Buradaki verme olayı, infak değil, geri almak üzere vermek.

Sonuçta ne mi olacak; hem paranı geri alacaksın hem de muazzam bir ödül kazanacaksın.

Şu konuda eminim: "Eğer borç verme sayesinde kazanacağımız ödülü ve sevabı bir bilsek her birimiz borç verecek adam arardık ve bu konuda yarış içinde olurduk.

BORÇLU BORCUNU ÖDEMEZSE VEYA ÖDEYEMEZSE???

Şöyle bir örnek versem: Ben Hüseyin'e "Sen Ali'ye 100 lira borç ver ben sana 1 000 lira vereceğim desem (Benim vereceğim garanti)" Hüseyin 100 lirayı Ali'ye verir mi? Verir hem de seve seve değil mi? Çünkü verdiğinin 10 katını kazanacak.

Bir husus daha var Hüseyin'e diyorum ki: "Ali 100 liranı vermeyebilir." Bunun karşısında Hüseyin'in tavrı ne olur? Her halde şöyle olur: "Olsun o vermese de sizin vereceğiniz 1 000 lira garanti değil mi? o yüzden o 100 lirayı ödemese de ben bu borcu veririm" der.

Allah'ın vereceğini vaad ettiği kat kat ödülü bu bağlamda değerlendirebiliriz.

KARZ-I HASEN SANDIĞI

Bu yazıyı neden yazıyorum?

Çünkü bu konuyla ilgili güzel bir haber aldım ondan dolayı.

MÜSİAD, Karz-ı Hasen sandığı oluşturmuş ve bunu dernekler müdürlüğüne tescil ettirmiş. Bu konuyla ilgili sayfalarında şöyle bir bilgi paylaşmışlar. "18 Aralık 2015'te yapılan Olağanüstü Genel Kurulumuzda MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı kurulma kararı alınmış; karar 2 Şubat 2016 tarihi itibariyle İl Dernekler Müdürlüğü tarafından onaylanarak Sandık fiili olarak çalışmaya başlamıştır."

 

Kuruluş amacını da şöyle belirlemişler: "MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığının Amacı: üyeler veya vefat eden üyenin eş ve çocukları arasında yardımlaşma kültürünü sağlamak için ödünç vermek (Karz-ı Hasen), ayrıca, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım (Sosyal Yardım) yapmaktır."

 

Tabi ki katılım ve borç verme üyeleriyle sınırlı. Başlangıç aşaması böyle olması da doğal.

Aslında toplumda yerleşmeye başlaması açısından her kurum kendi içinde böyle bir oluşum başlatabilir.

Burada önemli olan husus üyelerin tüzükte konulmuş kurallara titizlikle uymalarıdır.

DİN GÖREVLİLERİ KARZ-I HASEN SANDIĞI

Toplumumuzda insanların birbirine güveni azaldı. İnsanlar birbirine artık borç vermekten kaçınıyorlar. Bunda yaşanan acı tecrübelerin etkisini de yok sayamayız. Kişiler borcunu ödemeye sadık olmayınca diğerleri de bir daha borç vermekten imtina ediyorlar.

Tüketim toplumu diye diye kazandığımızdan daha fazla harcar olduk. Borcumuzu ödeyebilmek için borç alamayınca çareyi bankalardan faizle kredi çekmeye yöneldik. Bu bizim dahada çıkmaza gitmemiz demekti.

Yaşanan ve yaşanacak borç ihtiyacına bir çözüm olmak üzere borçlanmaya güzel bir çözüm olarak Rabbimizin bize öğrettiği karz-ı hasen kurumu gündeme geldi. Bundan 3 yıl önce 10 Din görevlisi kendi aralarında bir tüzük oluşturarak karz-ı hasen sandığı oluşturdular. Her ay 100 tl ortaya koyarak yönetim kurulunun kararı ile en acil olandan başlamak üzere katılanların borç problemini faizsiz olarak çözmeyi başardılar. Bu birlikteliklerinin esas ve büyük faydasını ilerleyen yıllarda sünnet, düğün vb. zamanlarında paraya daha fazla ihtiyaç duyduklarında görecekler.

BANKALAR KARZ-I HASEN SANDIĞI KURAMAZ MI?

Neden olmasın?

Özellikle faizsiz finans kurumları kazançlarının bir kısmıyla karz-ı hasen sandığı oluşturabilirler. Aynı kredi verirken aldıkları teminatlar ve ipotekler gibi karz-ı hasen yoluyla borç verirken de gerekli teminatları alabilirler. Bunun ilk adımını devlet gerçekleştirebilir. Ziraat veya Vakıf katılım bünyesinde bir birim oluşturup böyle bir güzelliğe öncülük edebilir. Böylece zaten ihtiyaç içinde kıvranan vatandaşlarını faiz belasından kurtarabilir. Kuveyttürk ve diğer katılım bankalarının bu iyiliği başlatma konusunda başı çekebileceklerini düşünüyorum.

İlçelerdeki sosyal yardımlaşma vakıf şubeleri de benzer bir fonksiyon icra edebilir.

Hatta bir çok insanımızın böyle bir hayır kapısına seve seve katılacağına inancım tamdır başta kendim olmak üzere.

KARZ-I HASEN'İN ÖDÜLÜ NEDİR?

Bu konuda sözü bu sistemi bize tavsiye eden Rabbimize bırakalım:

- Kim Allah'a güzel bir borç verirse, Allah onun verdiğini kat kat arttırır ve onun için değerli bir ödül de vardır. (Hadid Süresi 11)

-  Allah'ın kat kat fazlasıyla geriye ödeyeceği bir güzel borcu O'na verecek kimdir? Allah alır ve kat kat fazlasıyla geri verir; hepiniz sonunda O'na döndürüleceksiniz. ( Bakara 245)

Muhabbetlerimle

NOT: Hamdi KALYONCU'nun KARZ-I HASEN isimli eseri merak edenlere bu konuda daha geniş bilgi verecektir.

PROF. DR. İHSAN SÜREYYA SIRMA’DAN GÜZEL SÖZLER

  • Kurban olunmayan davalar, dava olmadıkları gibi; kendilerini davalarına kurban etmesini bilmeyenler de dava adamı değillerdir.
  • Allah Resulünün hayat programı şu üç kelimeyle özetlenebilir: İman, Hicret, Cihad.
  • Müslümanlar davalarında samimi oldukları sürece, Allah onlara yardım eder.
  • Amerika ve Avrupa her zaman lüks hayat içerisinde yaşarlarken, sömürdükleri, ekmeklerini bile onlara çok gördükleri fakir ülkeler, zavallı insanlar açlıktan ölmüyorlar mı?
  • "İnsanlar Allah yolunda olmadılar mı, şeytan yolunda olurlar."
  • Mağara: Kutsal değerlerimizin eskimez medresesi
  • Müslüman kadınımız, Hacer'i hatırlasın da, kabul ve çay sohbetlerinde öldürmesinler vakitlerini... Hacer'leşip İsmail'ler yetiştirsinler kadınlarımız!
  • "Allah için kurban kesmek israftır" diyen o zavallılar; et yemekten boyunları kalınlaşmış olan ağaları, idarecileri, ulu'l emr'leri beldelerini şereflendirince (!), yüzlerce koyun keserler ayaklarının altına!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.