Kars'ta yağışlar besicinin yüzünü güldürdü

Kars'ta yağışlar besicinin yüzünü güldürdü

Türkiye'de hayvancılığın önde gelen merkezlerinden Kars'ta, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hem kurbanlıkların iyi beslenmesini sağladı hem de besicilerin yüzünü güldürdü- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün:- "Yağışlar

KARS (AA) - CÜNEYT ÇELİK - Türkiye'de hayvancılığın önde gelen merkezlerinden Kars'ta, bu yıl yağış oranlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hem besicilerin yüzünü güldürdü hem de kurbanlıkların merada uzun dönem kalmasını sağladı.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesinde bu yıl etkili olan yağışların en çok kurbanlıklara yaradığını söyledi.

Düzgün, geçen yıla göre yörede yağış oranında artış olduğuna dikkati çekerek, "Bu sene her gün tarlalar sulanıyormuşçasına yağış aldık, geçtiğimiz yılların oranına bakarsak bu yıl haziran temmuz ayında 3 katına varacak şekilde yağış aldık. Tabii bu yeşil alan, mera alanlarımız için çok iyi oldu." dedi.

Kars'ta hayvanların meralarda beslendiğini ifade eden Düzgün, "İlimizde yıl boyunca 2 rengi görebiliriz, birincisi beyaz diğeri ise yeşil. İlimiz diğer illede olmayan bir özelliğe sahip merasının yanında bir de yaylası vardır bizim hayvancılıkta mera ve yaylaya dönük yapıldığı için yağış bizim için çok önemlidir." diye konuştu.

Düzgün, yağışların bolluğu ve yaylalardaki yeşilliklerden dolayı besicilerin alçak kesimlere inmesi gereken bu aylarda halen yaylada olduğunu vurgulayarak, "Yağışların çok olmasından besicilerimiz de son derece memnun. Şu anda mesela çoğu yaylalarımızdan inişler olurdu ama vatandaşlarımız halen yaylada çünkü yeşillikler henüz bitmedi, gidişattan oldukça memnunuz. Yağışlar en çok kurbanlıklara yaradı. Besicilerimizin elindeki danalar daha uzun süreli meralardan faydalanma imkanı buldu." dedi.

- "Yeşillik çoktu, hayvan doydu."

Kümbetli köyünde çobanlık yapan Hikmet Bakar da yağışlar dolayısıyla kurbanlık olarak yetiştirilen ve beside bulunan hayvanların doyduğunu ifade ederek, "Bu yıl merada yeşillik çoktu, hayvan doydu. Bizim bu bölgemiz çok güzel yağış aldı." değerlendirmesinde bulundu.

Bakar, "Hayvanları sabah saat 7.00'de meraya çıkartıyoruz. Gün boyunca meralarda otlatıyoruz. Arazilerde bolluk vardı. Bu sene hayvanlarımız hiç aç kalmadı, sürekli otlattık. Şimdi de yaklaşık 310 koyunum var onları otlatıyorum, daha önceki günlerde tüccarlar geldi kurbanlık olarak bir sürü koyun verdik. Çok şükür bu sene hem yağışlar hem kurbanlık satışlarımız iyiydi." ifadesini kullandı.

Aynı köydeki besicilerden Ömer Koç ise yağışlardan oldukça mutlu olduklarını anlatarak, "Yağışlardan dolayı hayvanlarımız iyi beslendiği için kiloları çok iyi. Kurban bayramı geldi kurbanlıkları da satıyoruz. Yağışlar kurbanlıklarımıza çok iyi geldi, çok iyi beslendiler." dedi.

Koç, kurbanlıkların bir bölümünü sattığını ifade ederek, "Kurbanlıklarımız yağışın meraları olumlu etkilemesi nedeniyle bu sene çok kilo aldı, ondan dolayı alıcısı çoktu. Tabii fiyatlarda da fark etti. Yağışlar en çok bizim işimize yaradı. Normalde biz kuzu 40 kilo geliyorsa şimdi 50-60 kiloya geliyor, iyi beslendiler. Yağışlar ve ot çok fazlaydı bu sene, memnunuz." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :