Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Konya 19 °C
24
11:35 Çocuklarda da hipertansiyon olduğunu biliyor muydunuz?
11:33 Bakan Yerlikaya’dan dönüş yolu uyarısı: 5 temel kurala dikkat!
12:26 Başkan Altay’dan İsrail’e Madleen tepkisi: Terörizmin devamıdır
12:04 Pastanede kavga çıktı: 17 yaşındaki çalışanın burnu ısırılarak koparıldı
12:01 İsrail’den 'Madleen' adlı yardım gemisine müdahale: Dışişleri'nden sert tepki
11:52 Dolu dolu yaz tatili isteyen gençler! Kayıtlar başladı
11:48 Ecel trafikte yakaladı: Zincirleme kazada 5 ölü, 2 yaralı
11:45 Kulu’da 85 yaşındaki sürücü virajı alamayınca takla attı
11:41 Yaz Aylarında Yetkisiz Servis Tuzağı: Ticaret Bakanlığı’ndan Önemli Uyarı
11:38 Lüks var egzoz yok: Mercedes içten yanmalıyı mezara gömdü
11:35 Çocuklarda da hipertansiyon olduğunu biliyor muydunuz?
11:33 Bakan Yerlikaya’dan dönüş yolu uyarısı: 5 temel kurala dikkat!
12:26 Başkan Altay’dan İsrail’e Madleen tepkisi: Terörizmin devamıdır
12:04 Pastanede kavga çıktı: 17 yaşındaki çalışanın burnu ısırılarak koparıldı
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Yaşam

  4. Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 1 112

Lezzeti ve bol su içeriğiyle yaz aylarının en favori meyvelerinden olan karpuz vitamin ve mineral deposu. Ancak bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor! İşte karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 2 212

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek oluyor… Kalp ve kanser hastalıklarından korunmada fayda sağlıyor… Böbrek ve cilt sağlığımız üzerinde önemli işlevler üstleniyor… Uykusuzluğa karşı savaşıyor…

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 3 312

Lezzeti ve bol su içeriğiyle yaz aylarının en favori meyvelerinden olan karpuz, A ile C vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra likopenden de zengin olması sayesinde sofralarımıza adeta sağlık taşıyor. Ancak karpuz tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor, aksi halde yarardan çok zarar verebiliyor!

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 4 412

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, glisemik indeksi yüksek olması nedeniyle kan şekerini hızla yükseltebildiği için karpuzun fazla tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Diyabet ve insülin direnci gibi bir hastalığınız varsa karpuzu günde sadece bir kez 200 gramı geçmeyecek şekilde ve haftada en fazla 3-4 kez tüketmeye özen gösterin” dedi.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 5 512

Karpuz tüketirken sağlığınızı riske atmamak için dikkat etmeniz gereken 6 kuralı anlatan Çelik, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 6 612

Ana öğün değil, ara öğün olsun!

Karpuz yapısında işlenmemiş, doğal şeker içeriyor. Büyük bir bölümü sudan oluşsa da, 100 gramında yaklaşık 7gr karbonhidrat mevcut. İçeriğindeki karbonhidrat nedeniyle glisemik indeksi, yani kan şekerini yükseltme hızı yüksek olduğu için ideal porsiyon miktarı aşıldığında özellikle diyabet hastalarının sağlığını tehdit edebiliyor. Fazla tüketimi içerdiği karbonhidrat nedeniyle göbek çevresinde ve karaciğerde yağlanmaya da neden olabiliyor. Yine içeriğindeki fodmap nedeniyle sindirim sistemi de etkilendiği için şişkinlik ve gaz gibi problemler de gelişebiliyor. Porsiyon miktarının artması nedeniyle karpuzu ana öğün olarak değil, ara öğün olarak tüketmeye özen gösterin.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 7 712

Yanında mutlaka protein tüketin

Karpuz; elma, armut ve muz gibi meyvelerden farklı olarak uzun süreli tokluk sağlamıyor, mideyi şişirerek kısa süreli doygunluk hissetmenize yol açıyor. Bu nedenle karpuzun yanında peynir gibi protein kaynağı ya da ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumları tüketmeniz hem daha uzun süre tok kalmanıza hem de tükettiğiniz karpuz porsiyonunun kontrollü olmasına yardımcı olacaktır.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 8 812

Karpuz peynir ikilisine dikkat!

Karpuz denildiğinde hemen hepimizin aklında ilk olarak ‘peynir’ geliyor. Zira karpuz-peynir yaz aylarında ara öğünlerin vazgeçilmez ikilisini oluşturuyor. Uzun süreli tokluk sağlamayan karpuzun yanında iyi bir protein kaynağı olan peynir tüketmeniz kan şekerini dengeleyerek doygunluk, dolayısıyla porsiyon kontrolü sağladığı için aynı zamanda da faydalı. Ancak dikkat! Günlük tuz tüketiminin artmaması için ara öğünde bir porsiyon az tuzlu peynirle bir porsiyon (yaklaşık 200 gram) karpuz miktarını aşmayın.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 9 912

Karpuz çekirdeklerini sakın atmayın

Karpuz çekirdeklerinin de karpuz gibi sağlığa birçok olumlu etkisi oluyor. Vitamin, mineral ile yağın yanı sıra içerdiği cucurbocitrin adlı madde sayesinde kan basıncının düşmesine ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor. Çekirdeği karpuzla birlikte çiğ halde tüketemiyorsanız kuruttuktan sonra kuruyemiş şeklinde de yiyebilirsiniz.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 10 1012

Karpuz suyunu tercih etmeyin

Glisemik indeksi yüksek olan, dolayısıyla fazla miktarda yenildiğinde kan şekerini hızla yükseltme riski taşıyan karpuz, meyve suyu veya smoothie şeklinde tüketildiğinde kan şekerinin düzenlenmesinde sorun oluşturabiliyor. Bunun nedeni ise karpuz suyu olarak tüketildiğinde karpuzun porsiyon miktarının artması. Smoothie’lerde de hem ekstra başka besinlerin eklenmesi hem de yine bir sıkma işlemi uygulandığı için porsiyon miktarı, dolayısıyla kalori içeriği artıyor. Meyve suyunda C vitamini ve lifin büyük bir kısmının kaybolduğunu da göz önünde bulundurarak, karpuzu meyve şeklinde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 11 1112

Karpuzu kesmeden önce buzdolabına koymayın

Karpuzu oda sıcaklığında bütün halinde tutmanız içeriğindeki antioksidan miktarının artmasına fayda sağlıyor. Bu nedenle karpuzu kesme zamanı gelmeden buzdolabına koymayın. Kestikten sonra üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Bozulmaması için bitiremediğiniz karpuzları ezerek posa haline getirdikten sonra dondurup, limonata tariflerinde değerlendirebilirsiniz

Karpuz severler dikkat! Kesmeden önce buzdolabına koymayın! Çekirdeklerini atmayın 12 1212
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin