Karatecilerin olimpiyat heyecanı

Karatecilerin olimpiyat heyecanı

Türkiye Karete Federasyonu'nda IOC'nin, 2020'de Tokyo'da düzenlenecek olimpiyat oyunlarında aralarında karatenin de bulunduğu 5 yeni spor dalının yer almasına ilişkin teklifi desteklemesinin heyecanı yaşanıyor - Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Delihasa

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC), 2020'de Tokyo'da düzenlenecek olimpiyat oyunlarında aralarında karatenin de bulunduğu 5 yeni spor dalının yer almasına ilişkin teklifi desteklemesinin heyecanını yaşandıklarını belirterek "Resmi açıklamanın ağustos ayında Rio'da düzenlenecek IOC genel kurulu sonrası yapılmasını bekliyoruz." dedi.

Delihasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IOC İcra Kurulunun yaptığı toplantıda alınan kararla karate, kaykay, spor tırmanışı, sörf ve beyzbol-softball branşlarının 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda yer alması adına teklif sunulmasının desteklendiğini hatırlattı.

Bu spor dalları arasında karatenin de yer almasının heyecanını yaşadıklarını anlatan Delihasan, resmi açıklamanın ağustos ayında Rio'da düzenlenecek IOC genel kurulu sonrası yapılmasının beklendiğini söyledi.

Esat Delihasan, son yıllarda karatede en başarılı ülkelerden biri olduklarını dile getirerek, "Son 10 yıllık veriler baz alındığında 2016'ya girilirken dünya sıralamasında birinciydik. Bunu devam ettirmek istiyoruz. 2015 yılından itibaren takımımızı gençleştirdik. Bu çocuklar 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yarışabilecek. O dönem en verimli çağlarında olacaklar. Biz olimpiyatlara girip, sporcularımız yarışma şansı elde ederse orada madalya alacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Bazı ailelerin çocuklarına spor dalı tercihi yaparken olimpik alanları tercih ettiğini anlatan Delihasan, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yer almaları durumunda daha fazla sporcuya sahip olabileceklerini vurguladı.


- "Sporcularımız 2020 Tokyo seçmelerine hazır"


Delihasan, altyapı ve gençlerde iyi bir konumda bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu bize yeni bir ivme kazandıracak. Sporcularımızın motivasyonunu bir üste çıkaracak. Başarılı olmak için her şeyi yapacağız. Şu anda 'nasıl daha iyi olabiliriz' diye hesap yapıyoruz. En iyi olduğumuz için bütün sporcularımız hedefte yer alıyor. Rakiplerce taktik ve fizik olarak gözetim altındalar. Onun için de bir adım önde olmak zorundayız. Olimpiyatlarda 3 erkek, 3 kadın kategorisi olacak, artı birer de kata olacak yani toplamda 8 kategoride, 80 sporcu yarışacak. Sporcularımız 2020 Tokyo seçmelerine hazır. Her kategoride dünyanın en iyi 10 sporcusu seçilecek. Bu 10'un içerisine girersek madalyaları alırız. Olimpiyat seçme sistemi, bizim yıllardır Türkiye'de yaptığımız seçme sisteminde gerçekleştiriliyor. Sporcularımız buna her anlamda hazır. Önemli olan orada yarışma hakkı elde etmeleri."


- "İnsanlar geldikçe Türk insanını tanıyor ve ön yargıları kırılıyor"


Esat Delihasan, Türkiye'de uluslararası turnuvalar düzenlenmesinin önemini de vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu algıyı kırmak çok önemli. Turnuvaya gelmeden önce ülke kulüplerine 'Türkiye'de terör var, gitmeyin' diyorlar. Buraya geldiklerinde bahsedildiği gibi olmadığını görüyorlar. Onun için bu turnuvaların çoğalması lazım. Biz bunları destekliyoruz. Hem federasyon hem de belediyelerle iş birliği yaparak güzel işler ortaya koyuyoruz. İnsanlar geldikçe Türk insanını tanıyor ve ön yargıları kırılıyor. Önümüzdeki yıl 52. Büyükler Avrupa Şampiyonası var, onu da Samsun'da yapacağız. Yabancılar Anadolu insanını tanıdıkça Türkleri daha çok seviyorlar. İstanbul'un dışında insanımızın misafirperverliğini ve hoşgörüsünü gösterme adına Anadolu bu işe çok daha katkı sağlıyor. İstanbul da katkı sağlıyor ama diğer illeri bilmiyorlar. Gördüklerinde her şey değişiyor. Karateyi Anadolu'ya yayıp, dünya ve Avrupa şampiyonalarını buralarda gerçekleştirerek, Türk insanının samimiyetini, hoşgörüsünü göstermeye çalışıyoruz. Bu durum da aynı zamanda karateye katkı sağlıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :