Karapınar'da 'sağduyu' galip geldi
Karapınar’da meydana gelen Suriyeliler kavgasında olayın perde arkası belli olurken, Suriyelilere karşı alınan tavırlarda normale dönerek şehirde yeniden sükunet hakim oldu
Konya'nın Karapınar İlçesi'nde, mahalle sakinleri ile Suriyeli grup arasında taciz iddiasıyla çıkan silahlı kavgada, Suriye uyruklu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Taciz iddiası ile çıkan olaylar üzerine Suriyelilerin yaşadığı bölgede toplanan kalabalık grup, evleri taşladı ve Suriyelilerin işyerlerini ateşe verdi. Olaylar sonrasında ilçede bulunan 300 civarında Suriyeli otobüslere bindirilerek Konya merkez ile birlikte Ereğli’ye götürüldü.
Olaylar sonrasında yapılan açıklamalarla vatandaşlar sağduyuya davet edilirken Karapınar Kaymakamı ve STK'lardan ortak açıklamalar geldi. Öte yandan çevre ilçe ve Konya'ya gönderilen Suriyeliler yeniden ilçeye dönmeye başladı.
.jpg)
TACİZ DEĞİL ALACAK MESELESİ YÜZÜNDEN ÇIKMIŞ
Taciz iddiasıyla başlayan olaylar sonrasındaki gelişme ve iddialar ise akılları karıştırdı. İddialara göre 21 Ağustos akşamı çalıştığı yerden parasını alamayan Suriyeli ile parayı vermeyen Karapınarlı bir şahıs arasında çıkan tartışma sonucu iki Suriyeli öldü. Ertesi gün sosyal medyada olayların alacak verecek meselesi değil de Suriyelilerin genç bir kızı taciz etmesi üzerine çıktığı iddiaları ortaya atılmasıyla olaylar büyüdü. Suriyelilerin genç bir kızı taciz ettiği, kızın abisinin de onları vurduğu yönünde sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ve olaylar tüm ilçeye yayıldı. Gün boyunca sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla Suriyeliler hedef haline getirilerek ilçe meydanında toplanma çağrıları yapıldı. Bunun üzerine 150-200 kişilik bir grup meydanda toplanarak Suriyelilerin ilçeden çıkartılması için sloganlar attı. Suriyelileri öldüren kişinin babası meydanda bulunan polis aracına çıkarak öfkeli kalabalığa hitap ederek onları daha da kışkırtması, bunun sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınlanması üzerine olaylar daha da büyüdü. Olay yerine gelen ilçe kaymakamı öfkeli kalabalığa Suriyelilerin ilçeden çıkarılacağı sözünü vermesiyle olaylar bir nebze sakinleşse de tamamen sona ermedi. Planlı bir şekilde daha önceden tespit edilen ilçede farklı yerlerde oturan Suriyelilerin evleri taşlandı, erkekleri dövüldü. Suriyelilere ait dükkanlar taş yağmuruna tutuldu. Yaşanan olaylar neticesinde birçok Suriyeli hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Aynı gece kaymakamın talimatıyla ilçede bulunan 300 civarında Suriyeli otobüslere bindirilerek Konya merkez ile birlikte Ereğli’ye götürüldü.
.jpg)
STK'LARDAN ORTAK AÇIKLAMA: SUÇ ŞAHSİDİR
21-22 Ağustos 2017 tarihlerinde Karapınar’da meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili aralarında parti ilçe teşkilat başkanlarının da olduğu Karapınar STK’ları ortak basın bildirisi yayınladı. Bildiride STK'lar 'suç şahsidir' diyerek herkesi sağduyuya davet etti.
.jpg)
Yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:
”21-22 Ağustos 2017 tarihlerinde Karapınar’da meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili, aşağıda isimleri bulunan sivil toplum kuruluşları olarak kanaatlerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Türk Milleti, asırlar boyunca farklı kültür ve inanç gruplarıyla Anadolu’da barış ve hoşgörü içerisinde yaşamış, her zaman mazlumun yanında olmuş asil bir millettir. Atalarımız Anadolu’da dinimizin ve örfümüzün getirdiği bu değerler sayesinde kardeşçe yaşamış ve bunu bize miras olarak bırakmıştır.
Huzurun ve kardeşliğin adresi olan, devletine ve milletine sadakatiyle bilinen Karapınarımız, kendisine sığınan mazlumlara her zaman kucak açmış ve örnek bir ev sahipliği yapmıştır.
Yaşanan bu üzücü olay, Karapınarlı hemşehrilerimizin sahip olduğu erdemi, devletine ve milletine bağlılığını gölgeleyemez. Zira;
– Anayasamıza göre suç şahsidir ve her kim olursa olsun suç işleyenin cezasını hukuk tayin etmelidir.
– Olaylarla ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken, şahısların kendilerini “polis, savcı, hâkim” yerine koyması ve daha da kötüsü şiddete başvurması, hukuk devletinde asla kabul edilemez.
– Olaylar sırasında hiç bir suça karışmamış masum insanların evlerinin taşlanması, acımasızca dövülmesi, yaşlı-kadın-çocuk demeden ölüm korkusunun yaşatılması ve gecenin bir vakti ilçe dışına çıkmak zorunda bırakılmaları hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Yaşanan bu hadiselerin hukukta, insanlıkta, Türk töresinde ve dinimizde asla yeri yoktur.
– Yaşanan şiddetin failleri Karapınar’ın nüfusuna göre çok küçük bir gruptur. Bu olay hiçbir şekilde Karapınar geneline mâl edilemez.
Karapınar halkı ve sivil toplum kuruluşları olarak 21-22 Ağustos 2017 tarihlerinde Suriyelilere yönelik şiddet olaylarını asla tasvip etmiyor ve kınıyoruz. Halkımızı bu tür provokasyonlara karşı sağduyulu olmaya davet ediyoruz
Bugüne kadar barış ve huzurun adresi olan ilçemizin bundan sonra da örf ve âdetlerimize uygun olarak misafirperverliği, yardımseverliği ve kardeşliği devam ettireceğine dair inancımız tamdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
KAYMAKAM'DAN AÇIKLAMA: BEN ÖYLE BİR SÖZ VERMEDİM
İlçede yaşanan Suriyeli gerginliğinden sonra Karapınar Kaymakamı Mustafa Karaca açıklama yaparak 'ben öyle bir söz vermedim' dedi.
Yaşanan olaylardan sonra ilçede yayılan söylentiler üzerine Karapınar Kaymakamı Mustafa Karaca açıklama yaptı. Karaca açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Son günlerde İlçemizde yaşanan müessif olaylardan sonra gerek yazılı, gerekse görüntülü medyada İlçe Kaymakamının "yabancı uyrukluları İlçeden göndereceğine söz verdiğine" dair söylentileri dolaşmaktadır. Ben ilçe Kaymakamı olarak hiç bir suretle, o kadar üzerime baskı yapılmasına rağmen böyle bir söz vermedim ve yine bazı kesimler benim adımı kullanarak "Kaymakam'ın Emri Böyle" ifadesini kullanarak İlçemizde yaşayan yabancı uyrukluları İlçe dışına çıkartmaya çalıştıkları bilgisi bana ulaşmıştır. Bu tip iftiralara ve söylentilere vatandaşlarımızın itibar etmemelerini önemle arz ederim.
SURİYELİLER ZİYARET EDİLEREK KURBAN BAYRAMLARI KUTLANDI
Yeni Belediye Düğün Salonunda yapılan bayramlaşma programının sonrasında ilçe protokolu olarak Suriyeli mültecilerin bulunduğu öğrenci yurduna geçilerek, Suriyeli vatandaşlar ile bayramlaşma programı gerçekleşti.
Belediye Başkanımız Mehmet Yaka Suriyeli kardeşlerimizin Mübarek Kurban Bayramlarını en içten dileklerimle kutluyorum. Geçtiğimiz günlerde bir grup tarafından çıkarılan Suriyeli kardeşlerimize karşı yapılan olayların hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu söyleyerek bu tür olayların bir daha yaşanmamasını aksi halde kanunlara karşı suç olduğunu ifade etti. Başkan Yaka yardımsever vatandaşlarımız Suriyeli kardeşlerimize 7 adet kurbanlık koyun temin ettiklerini ve kendileri tarafından kesildiğini söyledi. Suriyeli ailelere çeşitli hediyeler dağıtılırken,Başkan Yaka’nın elini öpen çocuklar bayram harçlığı aldılar.
Çifte Bayram yaşayan Suriyeli mülteciler ilçe protokolüne, Belediye Başkanımız Mehmet Yaka’ya teşekkür ettiler.
.jpg)
OLAYIN GEÇMİŞİ
Olay, saat 00.30 sıralarında Fatih Mahallesi Seçilmiş Sokak'ta meydana geldi. Mehmet Ertunç (20), yanında Hasan Özenli (24) ve Musa Güdal (34) ile birlikte gezdiği sırada, iddiaya göre daha önce kız kardeşini rahatsız edip, tacizde bulunan ve aynı sokakta oturan Suriyeli 8 çocuk babası Mustafa El Muhammed (35) ve 5 çocuk babası Hüseyin El Muhammed ile karşılaştı. İki grup arasında taciz olayı nedeniyle kavga çıktı. İddiaya göre kavga sırasında evinden av tüfeğini alan Mehmet Ertunç, Suriyeli iki kişinin üzerine ateş açtı. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan Mustafa El Muhammed ile Hüseyin El Muhammed, ambulansla Karapınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Mustafa El Muhammed yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Hüseyin El Muhammed de ilk tedavisinin ardından Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
HASTANE ÖNÜNDE TOPLANDILAR
Olaydan sonra Mehmet Ertunç ve 2 arkadaşı polis tarafından gözaltına alındı. Suriyeliler'in yakınları da hastaneye akın etti. Taciz olayını duyan çevredekiler, Suriyeliler'e tepki göstermek için hastane önüne gitti. Polis ve jandarma hastane önünde geniş güvenlik önlemi alırken, evlerinde bulunan polisler de göreve çağrıldı. Zaman zaman ilçe sakinleri ile Suriyeliler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle büyümeden sona ererken, iki grup da hastane önünden uzaklaştırıldı.
Servet. R. Çolak-Memleket