“Karapınar Enerji Üssü Olacak”

“Karapınar Enerji Üssü Olacak”

HİSDER’de düzenlenen “Tarihi İlçemiz Karapınar” programında konuşan Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, “Karapınar, önümüzdeki yıl kurulacak Güneş Enerjisi ve Kömür Termik santralleri ile Türkiye’nin enerji üssü olacak” dedi

 

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin Pazartesi Sohbetleri’nde “Tarihi İlçemiz Karapınar”ın dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, göreve geldiği günden bu tarafa ilçeye yaptığı icraatları ile yapacağı hizmetler ve projeler hakkında bilgi verdi. Suyun gelmesiyle birlikte Karapınar’da hayatın da değiştiğini belirten başkan Mehmet Yaka, “Karapınar, 1950’lere kadar rüzgâr erozyonuyla beraber olduğu yerden taşınması gündeme gelen bir Karapınar iken erozyonla mücadeleyle birlikte bu şehrin yerinde ikâme etmesini sağlayan bir olgu oldu” dedi.

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte 49.600 nüfusu, 4 belde, 14 köy ve 24’ü merkezde olmak üzere 42 mahalleyle beraber Karapınar’da 230’un üzerinde yayla olduğunu söyleyen başkan Yaka, bu özelliğiyle Karapınar’ın tarımın ve hayvancılığın merkezi haline geldiğini ifade etti. İstanbul’da açılan Konya Tanıtım Günleri’nde açılan stantta, Karapınar’ın tanıtımını yaparak misafirlere koyun yoğurdundan yapılmış ayran ikram edildiğini dile getiren Yaka, yılda üretilen 400 bin ton mısır, 380 bin adet küçükbaş hayvan sayısıyla ilçe bazında tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olduklarını söyledi.

KARAPINAR ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Allah’ın Karapınar’a yerüstünde güneş ve yeraltında kömür gibi zengin kaynaklar verdiğine dikkati çeken Yaka, “Bizim ekonomik olarak ana kaynağımız tarım, hayvancılık ve enerjidir. Özel Enerji İhtisas Bölgesi olarak 6000 hektar alanda kurulan ve 600 bin haneye yetecek kadar 1000 megawatt’lık enerji üretecek olan Güneş Enerjisi Santralı kurulması çalışmaları son aşamaya geldi. 2019’da bu santralın kurulmasına başlanılacak. Şehre 20km. uzaklıkta olan Ayrancı-Karapınar sınırına yakın bölgede bulunan 1,83 milyar ton kömür rezervini önümüzdeki sene içerisinde kurulması düşünülen Kömür Termik Santralı kurulması çalışmaları ise devam ediyor. Bu iki termik santralle birlikte Karapınar, Türkiye’nin enerji üssü olacaktır. Hedefimiz ise tarımda, hayvancılıkta ve enerjide ilçemizi kalkındırmaktır” dedi.

“BELEDİYECİLİK EKİP İŞİDİR”

Türkiye’nin enerji merkezi olmayı hedefleyen bir ilçe olarak göç alabileceklerini de ifade eden Yaka, belediyeciliğin ekip işi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Karapınar’ı gelecekte 50 yılına hazırlamalıyız. Belediyecilik artık değişiyor. Önce proje üretmelisiniz, sonra kaynak bularak hayata geçirmelisiniz. Çözüm üretecek ve dert dinleyeceksiniz. Belediyecilik ekip işidir. Ekibiniz olmazsa bunları yapamazsınız. Meke Gölü ile Acı Göl’ü turizme kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. 36 dekarlık bir alana 15 Temmuz Millet Bahçesi yapacağız. Üç büyük höyükte arkeolojik kazı çalışmaları başlanacak.”

DANIŞ: KONYA’NIN DOĞUYA AÇILAN PENCERESİ

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım programında konuşan Konya Karapınarlılar Derneği (KARDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Danış, derneğin 1982 yılında kurulduğunu belirterek programı düzenleyen HİSDER yöneticilerine teşekkür etti. Emekli öğretmen Adem Zengin ise, Karapınar tarihini anlattı. Karapınar’ın tarihinin M.Ö. 3000’li yıllarına kadar dayandığını belirten Zengin, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine kadar sürekli yer değiştiren Karapınar’ın eski adının “Sultaniye” olduğunu ve 1934’de belediye kararıyla “Karapınar” ismini aldığını, 1868’de belediyelik olduktan sonra 1882’de belediye başkanı atandığını söyledi.

“Karapınar, Konya’nın doğuya açılan penceresidir” diyen Zengin, 1873, 1949, 1959’da ilçede kıtlık dönemlerinde göçler yaşandığını ve 240’ın üzerinde obruk bulunduğunu, 1948’e kadar Meke Gölü tuzlasından tuz elde edildiğini ve Osmanlı döneminde Karapınar’da üç medrese olduğunu belirterek meşhur Karapınar Tülü Halıları’ndan bahsetti. Zengin, sözlerine “Birlik ve beraberlik içinde olalım” diyerek son verdi. Tanıtım programı konuşmacılara HİSDER’in teşekkür plaketi takdiminden sonra Kur’an tilaveti ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

karapinar-enerji-ussu-olacak-(5).jpg

Etiketler :