Karanlık dünyasında müzik yeteneğiyle hayran bırakıyor

Karanlık dünyasında müzik yeteneğiyle hayran bırakıyor

Hatay'da erken doğum nedeniyle "yaşamaz" denilerek kuvöze alınan ve görme yetisini kaybeden 8 yaşındaki Deniz Örak, keşfedilen "absolut kulak" yeteneği sayesinde öğrendiği piyanoyla konserler veriyor- Doğadaki frekansların hangi müzikal sese ait olduğunu

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatay'da prematüre doğduğu için doktorların "yaşayamaz" gözüyle baktığı, kuvözdeki yaşam mücadelesi sırasında görme yetisini kaybeden 8 yaşındaki Deniz Örak'ın ailesi, küçük çocuğun sahip olduğu müzikal yeteneğini özel bir eğitimle geliştirerek dünyaca ünlü bir sanatçı olması için destek bekliyor.

Erken doğum sonucu 7 aylıkken 750 gram ağırlığında dünyaya gelen Örak'a, yaklaşık 3,5 buçuk ay kuvözde kaldığı için gözünün retina tabakasındaki damarları tam olarak gelişememesi yüzünden "Prematüre Retinopatisi Hastalığı" teşhisi kondu.

Bebeklerinin görme yetisini kaybetmesinin üzüntünü yaşayan anne ve babası, küçük Deniz'in karanlık dünyasına ışık bulmak için farklı ülkelerde tedavi arayışlarına başladı.

Tedavinin mümkün olmadığını öğrenen anne ve baba, çocuğun müziğe karşı üstün yeteneği olduğunu fark etmesiyle teselli buldu.

Oğullarının henüz 4 yaşındayken doğadaki frekansların hangi müzikal sese ait olduğunu ayırt edebilen "absolut kulak" özelliği bulunduğunu öğrenen aile bireyleri, küçük Deniz'in bu yeteneğinin gelişmesi için özel müzik öğretmeni tuttu.

Kısa sürede piyanoyla duyduğu her sesi notalara döken Deniz, evde aldığı özel eğitimle çeşitli yerlerde resital vermeye başladı.

Anne ve babasının sosyal medyada konser videolarını paylaştığı Deniz, İspanya'da bir resital yarışmasına ve Rusya'daki bir festivale de davet edildi.

- Yaşam koçu fark etti

Anne Nursel Örak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel bir hastanede doğan bebeğinin yaşama umudu olmadığını belirterek uygulanan tedavi sırasında ise maruz kaldığı yoğun oksijen yüzünden görme yetisini kaybettiğini anlattı.

Küçük Deniz'in müzik yeteneğini ilk olarak destek aldıkları "yaşam koçunun" fark ettiğini belirten Örak, şöyle devam etti:

"Kulaklıkla sürekli ona müzik dinletiyorduk, kendisine org almıştık. Bir gün Deniz'in hep aynı melodiyi düzenli bir şekilde çaldığını fark ettik. Bir gün onun çaldığı parçayı kaydettim ve o sırada kulaklığının sesini dışarı verdi. Kulaklarıma inanamadım, kulaklıkta 'Kara Çocuk Raksı'nı çalıyordu ve Deniz onun birebir aynısını orguyla çalıyordu. Asla eğitim almamıştı, sadece kulağıyla dinlediği bir şeyi birebir çalabilmiş. O sıra Deniz 5 yaşındaydı, hemen özel hoca tuttuk ve notaları öğrenmeye başladı. Notaları patır patır çalıyor, konuşmayan çocuk şarkı söylüyordu. Hocamız daha sonra bize Deniz'in 'absolut kulağa' sahip olduğunu söyledi. Videoları üniversitede hocalara gösterdim onlar da Denizin çok iyi bir kulağı olduğunu ve eğitim alması gerektiğini söyledi. Anne baba olarak profesyonel anlamda ne yapabiliriz dedik ve 5 ay evvel sıkı bir eğitime başladık. Şu anda bir resital verebiliyor, inanılmaz mutluyuz."

- İspanya ve Rusya'dan davet

Minik Deniz'in mayıs ayında İstanbul'da yurt içinden ve dışından çok sayıda piyanistin sahne alacağı Uluslararası Pera Piyano Festivali'ne katılacağını aktaran Örak, yazın da İspanya'da özel bir yarışmaya gideceğini ve Rusya'da da özel bir festivale davet edildiğini söyledi.

Örak, oğlunun müzik eğitimi için her şeyi yapmaya hazır olduklarını dile getirerek, "Çocuğumuzun eğitimi çok önemli, bu süreçte bize yol gösterecek, ışık tutacak güçlü bir koordinasyona ihtiyacımız var. Umudum Deniz'in bir üniversitede ya da ona doğru destek verecek bir elde eğitim almasını istiyoruz." dedi.

Baba Ahmet Örak ise oğlunu bir piyanist olarak görmenin kendisini çok heyecanlandırdığını dile getirdi.

En büyük eksikliklerinin sosyal bir ortamda yaşıtlarıyla eğitim görememesi olduğunu ifade eden baba Örak, hedeflerinin Deniz'e müzik üzerinde kurulu bir gelecek sağlamak olduğunu ifade etti.

Deniz Örak da müziği çok sevdiğini, piyano çalmaktan da çok mutlu olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :