Karadaki eğitimle, havada hayat kurtarıyorlar

Karadaki eğitimle, havada hayat kurtarıyorlar

THY, acil durum, ilk yardım, kural dışı yolcu ile müdahale eğitimi verdiği kabin memurlarıyla havada yolcularına güven veriyor- Alev, duman, basınç boşalması, yangın, türbülans, hastalanan veya kural dışı yolcu gibi zorlu şartlara karşı tüm uçuş ekibine v

İSTANBUL (AA) - MEHMET ALİ DERDİYOK - Türk Hava Yolları (THY), acil durum, ilk yardım, kural dışı yolcu ile müdahale eğitimi verdiği kabin memurlarıyla havada yolcularına güven veriyor.

THY Uçuş Eğitim Başkanlığı Kabin Eğitim Müdürlüğünce uçuş eğitim binasında verilen eğitimle, kabin memurları, havada karşılaşacakları olumsuz koşullara karşı hazırlanıyor.

Alev, duman, basınç boşalması, yangın, türbülans, hastalanan veya kural dışı yolcu gibi tüm zorlu şartlara karşı tüm uçuş ekibine eğitim veriliyor ve bu eğitimler her yıl tekrarlanıyor.

Kabin memurları, THY Uçuş Eğitim Merkezinde yolcu emniyetini ve ilk yardımını sağlamak için gerekli bilgileri simülatör kabinlerinde, kurallar ve prosedürler doğrultusunda tek tek uygulayarak öğreniyor.

Uçaklarda bulunan acil durum malzemeleriyle donatılan uluslararası standartlara sahip bu özel eğitim merkezinde, bir uçuşun tüm safhalarını canlandırmak üzere hareketli, sesli ve görsel donanım bulunuyor. Personelin, acil durumla başa çıkması amaçlanan eğitimlerde, bebek, yetişkin maketi, elektroşok aleti, oksijen tüpleri, yangın söndürücüler, kaydıraklar, megafon, telsiz, yer belirleyici, tente, bot gibi araçlar kullanarak tatbikat yapıyor.

- Başarılı olamayanlar uçamıyor

Uluslararası geçerliliğe sahip olan ve eğitimler sonucunda başarılı olan kursiyerlere verilen sertifikayı alamayan THY personeli, uçuş ekibine katılamıyor.

THY Uçuş Eğitim Başkan Sedat Şekerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bünyelerinde bulunan eğitim merkezinde temel ve tazeleme eğitimlerinin verildiğini belirterek, "Merkezdeki eğitim cihazlarıyla, hem yurtiçi hem de yurtdışı uçuşlara katılan kabin memurları eğitim alıyor. Eğitim merkezimiz teknolojik cihazlarla donatılmıştır. Acil durum, servis ve ilk yardım eğitimleri gerçekleştirilmektedir." diye konuştu.

Şekerli, eğitim merkezlerinin kalite olarak dünya standartlarında olduğunu dile getirerek, geniş kapasiteleri nedeniyle başka havayolu şirketi personeline de eğitim verdiklerini anlattı.

THY Uçuş Eğitim Merkezi eğitmenlerinden İlknur Aktunç, daha önce THY'de kabin memuru olarak çalıştığını anlatarak, şu anda da kabin memurlarına eğitim verdiğini aktardı.

Aktunç, eğitim alanında acil durum ekipmanlarının kullanılması ve acil durumda yolcuya müdahalenin nasıl yapılacağına ilişkin eğitimler verdiklerini belirterek, "Acil durumlarda bu ekipmanları nasıl kullanacaklarını ve yolcularımızı nasıl yönlendireceklerini öğretiyoruz. Yaklaşık iki ay sürüyor eğitimlerimiz. Eğitimlerini tamamlayan memurlarımıza sertifika veriyoruz. Yalnız, eğitimlerini tamamlamış olan memurlarımıza da yine her yıl eğitimlerini tazeliyoruz." ifadelerini kullandı.

THY Uçuş Eğitim Merkezi İlk Yardım Uygulama Şefi Nilay Hayrioğlu da uçakta gerçekleşebilecek bir olay karşısında, personelin nasıl davranması konusunda eğitim verdiklerini belirterek, tüm personelin hem ulusal hem de uluslararası geçerliliği olan sertifika aldığını dile getirdi.

Personelin aldığı eğitimlerle hayat kurtardığını anlatan Hayrioğlu, "Arkadaşlarımız uçak içinde de dışında da bu uygulamalarla hayat kurtarıyor. Yakın zamanda bir arkadaşımız uçakta gerçekleşen bir doğuma yardımcı oldu. Bunun örnekleri çok fazla." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :