Karadağ'da kadına şiddete "danslı" tepki

Karadağ'da kadına şiddete "danslı" tepki

Dünya çapında yürütülen "1 Milyar Ayağa Kalkıyor" projesi kapsamında, başkent Podgorica'da toplanan yüzlerce kişi kadına şiddet, tecavüz ve cinsel köleliğe tepki göstermek için dans etti

PODGORİCA (AA) - Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, kadına yönelik şiddete "dur" demek için yüzlerce kişi dans etti.

Dünya çapında yürütülen "1 Milyar Ayağa Kalkıyor" projesi kapsamında, başkentteki Podgorica Merkez Meydanı'nda toplanan kadın, çocuk ve erkek yüzlerce kişi, kadına şiddet, tecavüz ve cinsel köleliğe dans ederek tepki gösterdi.

Bağımsız Sendikalar Birliği temsilcilerinden Lidija Pejovic, burada yaptığı açıklamada, Karadağ'da birçok kadının şiddete maruz kaldığını ifade ederek, "İş hayatında yer alan kadınlar yasaların eksikliği nedeniyle sorun yaşıyor. Özellikle de anne olanlar. Kadınlar erkeklerden daha az kazanıyor." dedi.

Podgorica'daki Kadın Sığınma Evi Müdürü Ljiljana Raicevic de Karadağ'da her ailenin farklı sorunları olduğuna dikkati çekerek, "Burada yapılan dansla hükümet ve bakanlıklara ciddi bir mesaj göndermek istiyoruz. Son iki yılda aile içi şiddet nedeniyle 6 kadın öldürüldü. Şiddete maruz kalan kadınların korunması çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

Aile içi şiddetin kökten çözülemeyeceğini belirten Raicevic, kanunların kadınların şiddet görmemesi ve öldürülmemesi amacıyla uygulanması gerektiğini söyledi.

Karadağ'daki Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu tarafından düzenlenen ve İnsan ve Azınlık Hakları Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen dans etkinliğine Karadağ milletvekilleri de katıldı.

Bu arada, ABD'li kadın aktivist Eve Ensler'in başlattığı "V-Day Hareketi" kapsamında düzenlenen "1 Milyar Ayağa Kalkıyor" projesi bünyesinde dünyanın birçok ülkesinde 1 milyar kadın dans ederek kadına şiddete "dur" demeyi hedefliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :