Kar ülkeye giriş yaptı! Bir çok kentin yüksekleri beyaza büründü

Hava sıcaklıklarının azaldığı Türkiye'de kar yağmaya başladı. Kayseri Erciyes, Bursa Uludağ, Bitlis Sübhan Dağı, Rize, Bayburt, Ardahan, Erzincan ve Erzurum'un yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı

Türkiye'de hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından yüksek kesimlerde mevsimin ilk kar yağışları başladı. Kayseri Erciyes, Bursa Uludağ, Bitlis Sübhan Dağı, Rize, Bayburt, Ardahan ve Erzurum'un yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı.

ARDAHAN'DA KAR VE BUZLANMA UYARISI

Ardahan'ın Posof ilçesi ile Artvin'in Şavşat ilçesi arasındaki Sahara Geçidi ve Ilgar Dağları'nın zirvesine kar yağdı.
Türkiye'de hava sıcaklıklarının düşüşüyle birlikte Ardahan'ın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı. Hava sıcaklığının düşmesiyle, deniz seviyesinden 2640 metre yüksekliğindeki Sahara Geçidi ile 2550 rakımlı Ilgar Dağı’nın zirvesi beyaza büründü. Yetkililer buzlanma uyarısı yaptı. Kar yağışıyla birlikte sürücüler ilerlemekte güçlük çekerken, yetkililer ilerleyen saatlerde oluşabilecek buzlanmaya karşı uyardı.

24.jpg

BAYBURT İLE TRABZON SINIRINDA KAR KIŞ ERKEN BASTIRDI

Bayburt ile Trabzon sınırı arasında yüksek rakımda bulunan köylerde kış erken bastırdı. Akşam saatlerinde yağan mevsimin ilk karıyla arazi beyaza büründü.
Bayburt'un Aydıntepe ilçesine bağlı Trabzon sınırında bulunan Dumlu, Kavlatan ve Günbuldu köylerinde kış etkisini gösterdi. Yağan karla birlikte bazı noktalarda kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu. Kış aylarında genellikle nüfusun kent merkezine kaydığı az sayıda vatandaşın kaldığı köylerde yağan karın keyfini çocuklar çıkardı.

2 bin 300 rakımlı Dumlu köyüne eylül ayında yağan kar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen köy sakini Salih Yangöz çocuklarıyla birlikte dışarıda kartopu oynayarak karın keyfini doyasıya çıkardı. Yangöz, Çocukların eğlenceli kartopu savaşını cep telefonuyla kaydetti.

Öte yandan meteorolojiden alınan bilgiye göre hafta sonu aralıklı olarak yağmur devam edecek, yeni haftayla birlikte güneş ise etkisini hissettirecek.

ARTVİN'DE SEZONUN İLK KARI SAHARA GEÇİDİNE DÜŞTÜ

Artvin-Ardahan Sahara Geçidine Eylül ayında sezonun ilk kar yağışı gerçekleşti.
Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan Artvin-Ardahan karayolu 2 bin 600 rakımlı Sahara Geçidi'nde Eylül ayında kar etkili oldu. Karayolunun beyaz örtüyle kaplanmasıyla sürücüler zor anlar yaşadı.
Ardahan'dan Şavşat’a giden Serkan Yalduz, yolda ilerlemekte güçlük çekerken o anları kayıt altına alarak bölgeyi kullanacak sürücüleri uyardı. Karayolları ekipleri bölgeye sevk edilerek kar küreme çalışmaları başlattı.

refahiye-001.jpg

REFAHİYE’NİN YÜKSEK KESİMLERİNE KAR YAĞDI

Yağmur yağışının etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklığında düşüş yaşanırken Erzincan’ın Refahiye ilçesinin yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı.
Bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, öğlen saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Erzurum’un kuzey kesimleri ile Ardahan çevreleri yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyredeceği bölgede Erzincan’ın Refahiye ilçesinin yüksek rakımlı Yanık köyü, İkisivri- Karadağ- Çimen yaylasına mevsimin ilk karı düştü. Zirve noktalar beyaza büründü.
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölgede rüzgâr güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/sa) eseceği tahmin ediliyor.

bayy.jpg

“KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI”
Bu sabah saatlerinden itibaren rüzgârın; Erzurum ve Ardahan çevrelerinde güney yönlerden kuvvetli (50- 70 km/sa) ve yer yer kısa süreli fırtına (70-80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

bitlis.jpg

BİTLİS SÜBHAN DAĞI'NA KAR YAĞDI

Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırları içerisinde bulunan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı’na mevsimin ilk karı yağdı.
Adilcevaz ilçesinde 2 gündür belirli aralıklarla yağan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Van Gölü’nün kuzeyinde ve Adilcevaz ilçesinin sınırlarında bulunan 4 bin 58 metre yükseklikteki Süphan Dağı’na mevsimin ilk karı da düştü. Kar yağışıyla birlikte Süphan Dağı beyaza bürünürken, Adilcevaz ve çevresindeki yerleşim yerlerinde, hava sıcaklıkları hissedilir derecede azaldı.

ULUDAĞ'DA KAR YAĞDI, DUYAN GÖRMEYE GİTTİ

Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'a mevsimin ilk karı yağdı. Kar yağdığını duyan vatandaşlar zirveye çıktı.

Sıcak yaz günlerinden bunalan Bursalılar, güne kar sürpriziyle uyandı. Şehir merkezinde yağmur etkili olurken, Uludağ'ın zirvesinde kar yağışı kendini gösterdi. Uludağ'a mevsimin ilk karının yağdığını duyan vatandaşlar ise kar yağışını izlemek için zirveye çıktı. Hazırlıksız yakalanan vatandaşlar soğukta zor anlar yaşadı. Hava sıcaklığı sıfırın altında ölçüldü.

Sezonun ilk karını gördüklerini ifade eden vatandaşlar, "Kar yağdığını duyduk Uludağ'a çıktık. Az da olsa kar yağışı var. İzlemek çok keyifli, hava çok soğuk, üşüdük" dediler.

ERZURUM’DA YÜKSEK KESİMLERDE KAR SÜRPRİZİ

Erzurum’un İspir ve Çat ilçelerinde yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Hava sıcaklığındaki düşüş yüksek kesimlerde kar şeklinde kendini gösterdi. İspir ilçesinde 2 bin 600 rakımdaki Ovit bölgesinde ve Çat ilçesi Kirişli bölgesinde kar yağışı sürücülere sürpriz yaşattı. Kar yağışı karşısında büyük bir şok yaşayan sürücüler telefonları ile kar yağışını görüntüledi.

bay.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.