Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

KANSERDE BESLENME TEDAVİSİ ÖNERİLERİ

Bugün sizlere son zamanlarda artan onkoloji hastalarına yönelik beslenme konusuna değinmek istedim. Kanser tedavisi sırasında kişiden kişiye beslenme düzeni değişebilir. Kanser süreci zorlayıcı bir süreç olduğundan dolayı sağlıklı ve vücudun ihtiyacına göre beslenmek, zorlukları minimuna indirebilir.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENME

Beslenmenizde protein alımını daha yüksek seviyede tutarak, cho (karbonhidratlı) besinlerin tüketimini minimuma indirmelisiniz. Protein tüketiminde haftada en az 2 kez balık , yumurta ve kuru baklagillerden sağlamalı, kırmızı et tüketiminde haftada 1 günü geçmemeye ve işlenmiş etleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Protein alımını arttırmak için yumurtayı çorbalarınızda veya salatalarınızda (haşlanmış olarak) kullanabilirsiniz. Yoğurt, süt ve meyveler ile karışım yapabilir, evde milkshake gibi soğuk içecekler hazırlayabilirsiniz. Karbonhidrat alımında ise en önemli nokta karbonhidratın türüdür. Kompleks karbonhidratlar (sebze ,ekmek,kurubaklagilşşer ,meyve ,tahıllar, süt ve yoğurt gibi) tercih edilmelidir.

Kanser ile Omega-3 arasındaki ilişki

Yapılan çalışmalarda doğal olarak verilen omega-3’ün kanseri azalttığı ve gerilettiğini ortaya çıktı. Ceviz, keten tohumu ,Somon balığı omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynağıdır.

Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynağıdır. Beslenmeyle alınan posa birçok kanser türünden korunmada öneme sahiptir. Ayrıca sebze ve meyveler en iyi antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar tedavi esnasında bağışıklık sistemimizin koruyucularıdır. Zamansız tüketilen besinler zarar veriyor. Tedavi süresi boyunca günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Sebze ve meyvelerse mevsimine uygun olmalı. Zamansız tüketilen her şeyin faydadan çok zararı olduğunu unutmayalım. Meyvelere gelince kesinlikle suyunu sıkıp içmiyoruz. Mademki posa kanserden koruyor ve tedaviye destek oluyordu bizim içinde önemli olan meyvenin tamamıdır. Ek olarak meyve tüketiminde porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Meyvenin de şeker olduğunu ve uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiğini unutmamalı, kilolarca meyve tüketmemeliyiz. Elma, mango, avokado ve kükürtlü sebzeler (brokoli, lahana, karnabahar, şalgam, turp) kanser önleyici birçok faydalı bileşeni içermektedir.

Yağ tüketiminin kanser üzerinde etkisi

Kızartmalar ve yağda yapılan yemekler tehlikeli bileşenlerin oluşumuna sebep olduğundan kanser sürecini etkilediği için besinleri fırında veya haşlama yöntemleriyle pişirin. Yemek yaparken yağı önceden ilave edip ateşte soğanla kavurmak yerine yemek piştikten sonra üzerine eklemek gerekir.

Paketli ürün tüketimini azaltın

Paketli her ürün kimyasal madde bulunduğundan ve bu da sağlığımızı tehlikeye sokabilir. Alışverişe giderken bir liste yapınız ve tok karnına gidelim.

Kemoterapi Tedavisi Sırasında Bulantı ve Kusma

Sıcak yiyeceklerin kokusu bulantı hissini arttırabileceği için soğuk yiyecekler sıcak yiyeceklerden daha iyi olabilir. Bu nedenle soğuk sandviç, peynir, süzme peynir, tahıllar gibi oda sıcaklığında veya soğuk servis yapılabilen besinleri yemeyi tercih ediniz. Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak bir diyet uygulayınız. Aşırı hızlı sıvı gıda tükettiğinizde midede dolgunluk hissi ve bunun sonucunda bulantı kusmaya neden olabileceğinden sıvıları yavaş yavaş yudum yudum içiniz.

  • Kemoterapi sırasında ağzınızda hoş olmayan, metalik ya da ilaç tadı algılamasını azaltmaya yardımcı olan sert veya yumuşak, naneli ve ekşi şekerlemeler yemeyi deneyiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.